Upplev konst

Konst ute i skogen

Konsten möter oss i stort och i smått. På konstgallerier, skolgårdar, i hemmet, skogen och på husväggar för att nämna några. Låt dig inspireras, provoceras, beröras och hänföras av konsten som finns runt omkring dig. Här får du några tips på var du kan hitta konst i Östersunds kommun.

Konstvandringar

Här kan du ladda ner kartor och beskrivningar till fyra olika konstvandringsrundor. Sen kan du ge dig ut för att uppleva konstverken i verkligheten.

Torvalla konststig

Ett trettiotal konstnärer har uppfört cirka 40 fasta verk, skulpturer och miljögestaltningar främst utomhus i Torvalla men även i offentliga byggnader. Flera av konstnärerna har inspirerats av den fornnordiska mytologin där ortsnamnet Torvalla varit en av utgångs­punkterna.

Du finner konsten längs promenad- och cykelstråk, vid skolor, ute på ängar, inne i skogspartiet Konstgömman samt på andra ställen. En del av konstverken har fått en framträdande roll i skolor, förskolor, gruppbostäder och andra allmänna byggnader.

Albergshallen

I centrala Östersund hittar du Ahlbergshallen. Byggnaden ligger i korsningen Rådhusgatan och Biblioteksgatan och inhyser också Stadsmuseet. På övre plan finns skulpturhallen och två utställningsrum som används för konst­utställningar.

Härke konstcentrum

Grafikverkstad, programverksamhet och ateljéer. Härke Konstcentrum finns på Frösön, med utsikt över Storsjön och den storslagna fjällvärlden. Idag finns här 14 ateljéer i olika storlekar samt en utställningslokal som också fungerar som kurslokal. I källarplanet finns en 300 kvadrat­meter stor grafikverkstad.

Nationalmuseum Jamtli

Nationalmuseum Jamtli är en arena för konstupplevelser med måleri, skulptur och design ur Nationalmuseums samlingar. Varje utställning visas ungefär ett år.

Fördjupa dig i den offentliga konsten digitalt

På Konstwebben har vi samlat den offentliga konsten som finns i kommunen. Här kan du läsa mer om både konstverken och konstnärerna.

Sidan uppdaterad 2023-12-18