Digital signering av medicin

Med digitala signeringslistor ökar patientsäkerheten och medarbetarna inom vård- och omsorgsförvaltningen slipper åtskilliga timmars administration. Evelina Winqvist arbetar som undersköterska på Hemtjänsten i Brunflo och berättar om hur appen MCSS fungerar.

Tidigare använde medarbetarna inom Vård- och omsorgsförvaltningen olika typer av papperslistor ute hos medborgarna, både för medicin och för signering av medicin. När någon i personalen hade lämnat ut medicin signerade de papperslistan. En gång i månaden samlades sedan listorna in och en sjuksköterska gick igenom dem manuellt. Det var väldigt noga att inget tappades bort eftersom det handlar om hantering av personuppgifter och framförallt patientsäkerhet.

- Idag har vi en app där man kan se allt i almanackan och vem som har gjort vad. Här finns all information om medborgaren, insatserna och även olika meddelanden från exempelvis distriktssköterskan. Här kan man också gå in och ångra en insats som blivit registrerad som ej utförd när den väl är genomförd. Det var mycket mer omständigt på papper som det var tidigare, säger Evelina Winqvist.

Evelina tycker att appen förenklar översikten och arbetet betydligt och allt blir mer överskådligt i realtid.

- Idag ser jag allt som är utfört hos medborgaren, vad som ska göras under dagen och i morgon. Nu är det inte lika gruvsamt att jobba den första dagen varje månad. Det är inte papper man släpar på. Alla dagar ser lika ut i telefonen och sköterskan har redan lagt in allt. Vi är jättenöjda med appen men det finns fortfarande saker att utveckla vidare.

Om appen inte skulle fungera så finns ett så kallat papper för nödsignering hemma hos medborgaren. Där kan medarbetarna skriva vad som är gjort och av vem.

Sidan uppdaterad 2023-01-09