Fristad Östersund

Fri flygande fågel över blå himmel.

Författare, journalister och konstnärer världen över blir förföljda, hotade och fängslade för att de använder sitt fria ord och uttrycker sina åsikter och idéer genom sin konst. För att stödja yttrandefriheten och det fria ordet har kommunfullmäktige bestämt att Östersund ska vara en fristad för en fristadskonstnär.

Sedan augusti 2017 är Östersunds kommun medlem i organisationen ICORN, International Cities of Refuge Network och redo att vara en fristad för en skyddsbehövande person. Fristadsprogrammet innebär att fristadskonstnären – som kan vara en författare, journalist, bloggare, skribent, bildkonstnär, musiker, dramatiker eller kulturarbetare av annat slag – erbjuds ett stipendium och en lägenhet att bo i under två år. Fristadskonstnären får i lugn och ro ägna sig åt sitt arbete här i staden under denna period.

Den gästande fristadskonstnären väljs ut av kultur- och fritidsförvaltningen i samråd med ICORN.

Östersunds fristadskonstnär

En ny fristadskonstnär är inbjuden 2023–2025

Dareen Tatour, 2020–2022

Östersunds kommun tog emot sin andra fristadskonstnär under hösten 2020. Dareen Tatour är palestinsk poet, dramatiker, fotograf och aktivist från den arabiska staden Reineh mellan Nazareth och Kana i Galileen. Genom sitt skrivande ger Dareen Tatour röst till en minoritet i ett konfliktdrabbat område. Motståndet mot ockupationen av Palestina finns i allt hon skriver och är något som hon har fått betala ett högt pris för. Dareen Tatour fängslades i hemlandet 2015. Efter fem månader i fängelse följde husarrest i tre år. PEN International fördömde kraftfullt domen och menade att anklagelserna riktats mot henne därför att hon med sin poesi och aktivism fredligt utövat sin rätt till yttrandefrihet.

Dareen Tatour har fått flera utmärkelser för sina skrifter och sitt arbete mot förtryck och för att hon särskilt lyfter utsatta kvinnors situation. År 2019 fick hon OXFAM Novib/PEN-priset för yttrandefrihet, samma år mottog hon norska författarföreningens pris för yttrandefrihet, 2017 tilldelades hon det danska Carl Scharnbergspriset och 2016 prisades hon för "Creativity in Struggle" av den judisk-arabiska online-tidningen Maayan.

Suzanne Ibrahim, 2018–2020

I februari 2018 tog Östersund emot sin första fristadskonstnär – journalisten, författaren och poeten Suzanne Ibrahim. Hon kommer ursprungligen från Damaskus i Syrien där hon arbetade som journalist. Suzanne har tidigare bland annat skrivit tre novellsamlingar och fyra diktsamlingar, varav två har översatts till franska.

Under hennes tid som fristadsförfattare i Östersund har hon blivit tilldelad ett stipendium från Natur & Kultur för hennes litterära gärning. Hon har också gett ut sin första bok "När vinden exploderar mot min hud". Boken är skriven i dagboksform och handlar om hur vardagslivet såg ut mitt under kriget i Syrien.

Om ICORN

ICORN är en internationell medlemsorganisation för städer, kommuner, landsting eller regioner som arbetar för yttrandefrihet och som står upp för allas globala rätt att få sina åsikter framförda. Det finns över 60 fristäder i världen, 23 av dem finns i Sverige. På ICORNS webbplats www.icorn.org finns en förteckning över anslutna fristäder.

Statens Kulturråd är den myndighet som har ansvar för att driva fristadsfrågorna i Sverige.

Sidan uppdaterad 2024-03-12