Fristad Östersund

Fri flygande fågel över blå himmel.

Författare, journalister och konstnärer världen över blir förföljda, hotade och fängslade för att de använder sitt fria ord och utrycker sina åsikter och idéer genom sin konst. För att stödja yttrandefriheten och det fria ordet har kommunfullmäktige bestämt att Östersund ska vara en fristad för en fristadskonstnär.

Sedan augusti 2017 är Östersunds kommun medlem i organisationen ICORN, International Cities of Refuge Network och redo att bli fristad för en skyddsbehövande person. Fristadsprogrammet innebär att fristadskonstnären – som kan vara en författare, journalist, bloggare, skribent, bildkonstnär, musiker, dramatiker eller kulturarbetare av annat slag – erbjuds ett stipendium och en lägenhet att bo i under två år. Fristadskonstnären får i lugn och ro ägna sig åt sitt arbete här i staden under denna period.

Den gästande fristadskonstnären väljs ut av kultur- och fritidsförvaltningen i samråd med ICORN.

Östersunds fristadskonstnär

2020 -

Östersunds kommun har tagit emot sin andra fristadskonstnär. Det skedde under hösten 2020. Östersunds nya fristadskonstnär är en författare som under flera år har varit begränsad i sitt arbete för demokrati och yttrandefrihet. Personen skyddas nu i Östersund.

2018 till 2020: Suzanne Ibrahim

I februari 2018 tog Östersund emot sin första fristadskonstnär – journalisten, författaren och poeten Suzanne Ibrahim. Hon kommer ursprungligen från Damaskus i Syrien där hon arbetade som journalist. Suzanne har tidigare bland annat skrivit tre novellsamlingar och fyra diktsamlingar, varav två har översatts till franska.

Under hennes tid som fristadsförfattare i Östersund har hon blivit tilldelad ett stipendium från Natur & Kultur för hennes litterära gärning. Hon har också gett ut sin första bok "När vinden exploderar mot min hud". Boken är skriven i dagboksform och handlar om hur vardagslivet såg ut mitt under kriget i Syrien.


Om ICORN

ICORN är en internationell medlemsorganisation för städer, kommuner, landsting eller regioner som arbetar för yttrandefrihet och som står upp för allas globala rätt att få sina åsikter framförda. Det finns över 60 fristäder i världen, 23 av dem finns i Sverige. På ICORNS webbplats www.icorn.org finns en förteckning över anslutna fristäder.

Statens Kulturråd är den myndighet som har ansvar för att driva fristadsfrågorna i Sverige.

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2021-01-29