Hbtqi
Alla i Östersunds kommun ska kunna leva sitt liv i frihet och trygghet oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Kunskap och kompetens om hbtqi-personers situation är en förutsättning i vår strävan att kunna ge likvärdig service till alla.

Pride på Storgatan i Östersund. Foto: Lars Dahlin
Utsatt grupp
Hbtqi-personer är en utsatt grupp som löper stor risk för diskriminering, trakasserier, hot och våld. Diskrimineringen kan förekomma i många olika situationer. Det kan handla om att inte få chansen till ett jobb eller att bli nekad studieplats, att bli trakasserad på sin arbetsplats eller på sin skola. Det kan också handla om att bli särbehandlad inom hälso- och sjukvård.
Forskning visar att homosexuella, bisexuella, queera och transpersoner har sämre hälsa generellt än övriga befolkningen, enligt Folkhälsomyndigheten. Det gäller framför allt psykisk hälsa, i synnerhet för transpersoner och bisexuella kvinnor. Hälsoskillnaderna kan delvis förklaras av att homo- och bisexuella och transpersoner är mer utsatta för diskriminering, trakasserier, våld och hot på grund av omgivningens negativa föreställningar om sexuell identitet och könsidentitet.
Vi utbildar våra medarbetare
Vi behöver vara normkritiska och arbeta med aktiva åtgärder för likabehandling för att ha en välmående mångfald i kommunen där olikheter är en styrka. En åtgärd för att öka kunskapen om likabehandling och normarbete hos våra medarbetare är att det ingår i vår introduktionsutbildning som alla nya medarbetare genomför.
Att jobba med hbtqi-certifiering är en typ av normarbete där vi på ett strukturerat och målmedvetet sätt jobbar för att alla bemöts på ett likvärdigt sätt i våra verksamheter.
HBTQI
Hbtqi är ett samlingsnamn och en förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer som identifierar sig som queer eller intersexperson.