Orrviken

Vybild över byväg med gård i förgrunden och Oviksfjällen och Storsjön i bakgrunden

I sydvästra delen av Östersunds kommun hittar du samhället Orrviken. Med sitt läge efter Storsjöns kant har bygden en fantastisk utsikt över Oviksfjällen ända bort till Åreskutan. I Orrviken har du nära till både stad och fjällvärld.

Snabbfakta

Antal invånare i tätort: 299 (+10)
Antal invånare i kringliggande glesbygd: 855 (-18)

Medelålder: 39,6

Vanligaste boendeformen: Småhus

Siffrorna avser 2022. Inom parantes visas för­änd­ringen jämfört med föregående år.

Om Orrviken

Skolor och barnomsorg

Kommunikationer

Orrviken har bussförbindelser under både vardagar och helger. Du kan ta dig till och från Östersunds centrum alla dagar i veckan och du kan också ta dig till och från Svenstavik på vardagar. (Med reservation för ändringar).

Mer information om buss­för­binde­l­serna hittar du hos Länstrafiken Jämtland.

Jobb och företag

I Orrviken finns cirka 30 aktiva registrerade företag inom olika branscher – exempelvis konsult­verksamhet, ventilations-, bygg- och markarbeten, odling, butikshandel, vård, omsorg, fastighetsförvaltning, fastighets­förmedling, med mera.

De arbetstillfällen som utförs i Orrviken finns bland annat inom utbildningssektorn, transport, vård, omsorg, tillverkning, utvinning, jordbruk, skogsbruk och fiske (siffror från 2017).

Natur och fritid

Bygden har ett aktivt föreningsliv med bland annat ett årligt midsommar­firande, idrotts­evenemang, fotbollsskola, skridskodisko och löptävlingar.

På sommaren kan du promenera på Andersön, spela golf eller paddla kanot på Norder­ön, ta färjorna över sjön och fjäll­vandra i Oviksfjällen eller varför inte ta en enkel joggingtur i det lokala elljusspåret.

På sommaren öppnar Hara brygga där du kan ta en fika varma sommarkvällar och även ta del av aktiviteter och evenemang som de arrangerar.

När isarna lägger och vintern och snön kommer, där är det dags att ta fram skidorna och åka en tur i det lokala längdspårsnätet. Flera olika distanser finns att välja mellan. Du kan också ta någon av isvägarna över sjön och tillbringa en dag med utförsåkning eller skoter­­körning i fjällen.

För den som gillar skoter finns även ett väl utbyggt nät av skoterleder runt Orrviken där du kan ta dig till olika grillplatser eller bara ta en tur för att njuta av naturen.

Föreningar i Orrviken

  • Orrvikens Bygdegårdsförening
  • Orrvikens byalag
  • Föreningen Hara brygga
  • Orrviken/Guldkustens Snöskoterklubb
  • Orrvikens IK
  • Hara IF ishockey
  • Jämtlands läns ornitologiska förening

Allmän service

I Orrviken hittar du allmän service som bland annat livsmedelsaffär och drivmedel.

Lista över livs- och drivmedel i Orrviken:

Typ av service

Namn

Adress

Livsmedel

Nära Dej, Orrviksbua

Orrviksvägen 6, 832 94 Orrviken

Drivmedel

Colabitoil, diesel

Orrviken 306, 832 94 Orrviken

Laddstation

-

Orrviksvägen 6, 832 94 Orrviken

Karta över livs- och drivmedel i Orrviken

Karta över livs- och drivmedel i Orrviken

Sidan uppdaterad 2023-03-23