Våra vattenverk
Det finns sex kommunala vattenverk som levererar kranvatten av dricksvattenkvalitet till tätorterna i kommunen. Östersunds vattenverk är störst och levererar vatten bland annat till Östersunds, Frösöns och Brunflo tätorter. Fåker, Häggenås, Lillsjöhögen, Lit och Tandsbyn har egna kommunala vattenverk. Tillsammans försörjer verken drygt 53 000 invånare med vatten.
Var och en av oss förbrukar, i genomsnitt, 140 liter dricksvatten per dygn, av detta använder vi cirka 10 liter till dryck och matlagning. Resten använder vi till dusch, toalettspolning, disk, tvätt, bevattning med mera. Vi använder mest vatten morgon och kväll.
Varje år producerar Östersunds kommun ca 6,5 miljoner kubikmeter vatten av dricksvattenkvalitet.
Vi utför även ett omfattande arbete med att revidera och säkra skyddsområden runt våra vattentäkter.
Vattenkvalitet
Eftersom dricksvatten är klassat som ett livsmedel, ställs höga krav på dess kvalitet - allt för att undvika förekomsten av skadliga bakterier eller andra hälsofarliga ämnen.
För att säkerställa kvaliteten på dricksvattnet tar vi, regelbundet, prover på vattnet enligt Livsmedelsverkets kriterier. Vi tar prover där vattnet går in i våra vattenverk, där vattnet lämnar vattenverken, ute i våra ledningar och hemma hos våra kunder.
Läs mer och se resultaten av våra provtagningar under respektive vattenverk nedan.
Livsmedelsverkets nuvarande riktvärden för PFAS är att dricksvatten som innehåller mindre än 90 nanogram per liter (ng/l) för summan av 11 PFAS kan drickas utan särskild åtgärd.
Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, EFSA, fastställde i september 2020 en skärpt bedömning av hur mycket PFAS-ämnen människor kan få i sig utan risk för hälsan.
Med anledning av detta har Livsmedelsverket beslutat att det nya gränsvärdet för dricksvatten i Sverige ska vara 4 nanogram per liter (ng/l) vatten för summan av summan av fyra olika PFAS-ämnen (PFAS 4) och 100 ng/l för summan av 21 PFAS (PFAS 21). Gränsvärdet för PFAS 4 är det som är mest utmanande i dricksvatten och generellt gäller att om PFAS 4-gränsvärdet uppfylls, så uppfylls gränsvärdet för PFAS 21 med god marginal.
Nya gränsvärden ska tillämpas från januari 2026 men används som ett riktvärde redan idag.
Vattnets hårdhet
Hårt och mjukt vatten har olika egenskaper och för hushållen påverkar det framförallt hur mycket tvätt- och diskmedel som bör användas. Det är vattnets innehåll av kalcium och magnesium som avgör hårdhetsgraden. Ett hårt vatten kräver höga doser av tvättmedel och kan ge kalkavlagringar på porslinet när du diskar.
I Östersunds, Frösöns och Brunflos tätorter, som får sitt vatten från Östersunds vattenverk, är vattnet mjukt; 3 - 3,5 °dH. Se vilken hårdhet ditt vatten har under respektive vattenverk och följ sedan doseringsanvisningen på tvättmedelsförpackningen.
Hårdhet (°dH) | Benämning |
---|---|
0-5 | Mjukt vatten |
5-10 | Medelhårt vatten |
över 10 | Hårt vatten |