Våra reningsverk
Till våra kommunala avloppsreningsverk kommer avloppsvatten från kök, badrum och toaletter samt från industrier. Det finns åtta reningsverk i kommunen.
Så här renar vi avloppsvattnet
Avloppsvatten innehåller organiskt material som t.ex. matrester, bajs och fett. I det organiska materialet finns bakterier och andra onyttiga mikroorganismer som kan göra oss sjuka samt fosfor som är ett näringsämne som övergöder vår sjöar och vattendrag. Med avloppsvattnet följer också en hel del skräp som folk spolar ner i toaletten. Detta tar reningsverken hand om innan vattnet släpps ut i naturen igen. Våra reningsverk renar i två eller tre steg:
Mekanisk rening tar hand om skräp
Avloppsvattnet får passera en damm eller ett rensgaller som tar hand om exempelvis våtservetter, bomullspinnar, hushållspapper, bindor, kondomer och trasor. Detta skräp kör vi till Gräfsåsens avfallsanläggning där det lastas om och körs till Sundsvall för förbränning. Det blir drygt ett ton skräp i veckan som vi måste hantera; skräp som aldrig skulle hamna i toalett och avlopp. Det ska slängas i soporna och gå till förbränning.
Kemisk rening tar hand om fosfor
Här tillsätts en kemikalie som reagerar med den fosfor som finns i kiss och bajs. Vid reaktionen bildas flockar, små klumpar som sjunker till botten, sedimenterar och bildar ett slam. Slammet skiljs sedan från vattnet och tas om hand.
Biologisk rening tar hand om organiskt material och bakterier
I avloppsvattnet finns mikroorganismer som är våra flitigaste medarbetare. Dygnet runt jobbar de med att äta upp bajs och matrester som finns i avloppsvattnet. De äter också upp bakterier, virus och parasiter. Genom att vi luftar avloppsvattnet får mikroorganismerna tillräckligt med syre för att må riktigt bra. Då gör de ett bra jobb och renar avloppsvattnet åt oss genom att bryta ned det organiska materialet. I den biologiska reningen bildas det också ett slam som innehåller en hel del mikroorganismer. En del av slammet pumpar vi ofta tillbaka till den biologiska reningen så att det inte ska råda brist på mikroorganismer där.
En del mindre verk har inget krav på ett biologiskt reningssteg. Men under sommarhalvåret, när det är tillräckligt varmt, sker en spontannedbrytning i de öppna bassängerna.
Tillbaka till det naturliga kretsloppet
I reningsverken tar vi hand om cirka 95 % av det organiska materialet och fosforn som fanns i avloppsvattnet. Det renade avloppsvattnet släpps sedan ut i närmaste sjö eller vattendrag.
Det här renar vi inte från
Avloppsvattnet innehåller också mindre mängder starka rengöringsmedel, oljerester, färg, lösningsmedel och andra främmande ämnen som, felaktigt, spolats ner i avlopp och toaletter. Dessa ämnen passerar bara genom reningsverken utan att brytas ned och fortsätter ut i sjöar och vattendrag. Inte heller läkemedel, som passerat våra kroppar, fångas upp av reningsverken utan fortsätter ut i naturen.
Avloppsvatten innehåller också kväve som, liksom fosfor, är ett näringsämne. Idag finns ingen bra teknik att rena avloppsvatten från kväve och det finns heller inget krav på att vi måste rena från kväve.
Regn- och smältvatten kommer också till reningsverken
Regn- och smältvatten som faller på tak och asfalterade ytor, s.k. dagvatten leds oftast bort via dagvattenledningar ut i sjöar och vattendrag. Men det fanns en tid då vi kopplade dagvattenledningar på de vanliga avloppsledningarna (från kök, badrum och toaletter) som går till reningsverken. Det var inte så väl genomtänkt och det tillåter vi inte längre. Men en hel del av dessa felkopplingar finns kvar och därför får vi in mycket dagvatten till reningsverken vid kraftiga regn eller kraftig snösmältning. Vi arbetar ständigt med att koppla bort dessa dagvattenledningar för att inte belasta reningsverken i onödan.
Slam
När avloppsvatten renas bildas slam som en restprodukt. Vi producerar ca 4 000 ton slam årligen. Vi kontrollerar regelbundet slammets innehåll av näringsämnen, tungmetaller och organiska föroreningar som PCB, PAH och nonylfenol. Ofta gör vi slammet torrare genom förtjockning och avvattning i en centrifug. Idag använder vi nästan allt slam till ett blandmaterial som används vid täckningen av den gamla tippen på Gräfsåsens avfallsanläggning.
Datoriserad driftövervakning
I alla våra åtta reningsverk finns ett datoriserat driftövervakningssystem. Det gör att vi kan hålla koll på reningsprocesserna från Göviken som alltid är bemannat under kontorstid. Och skulle något fel uppstå så larmar systemen.
Ordförklaringar
Avloppsvatten - ett samlingsbegrepp för flytande orenligheter från hushåll, industrier och annan mänsklig verksamhet som samlas upp i avloppsystem. Spillvatten och dagvatten är olika typer av avloppsvatten.
Spillvatten - avloppsvatten från kök, badrum och toaletter samt från verksamheter och industrier. Spillvatten leds via ledningar till reningsverk där det renas innan det släpps ut i naturen igen.
Dagvatten - regn- och smältvatten från hustak och gator. I tätbebyggda områden är dagvattnet förorenat av bland annat avgaser, bränslerester, oljor och smörjmedel, asfalt, m.m. Dagvatten leds via separata dagvattenledningar ut i omgivande sjöar och vattendrag.