Minska ditt matsvinn

Matavfall i papperspåse

Cirka 26 procent av matavfallet, 16 kilo per person och år, är mat som hade kunnat ätas men som slängs i onödan enligt Naturvårdsverket. 

Genom att minska matsvinnet minskar vi vår klimatpåverkan samtidigt som vi sparar pengar. Att producera och transportera mat kräver mycket resurser och skapar utsläpp av växthusgaser. Och det kan ju finnas bättre sätt att använda våra pengar än att kasta bort dem.

Så här gör du:

  • Planera dina inköp – utgå från det du har hemma och kompletteringshandla för att få till bra maträtter. Skriv en lista och undvik impulsköp.
  • Förvara maten rätt för att förlänga hållbarheten (exempelvis kylvaror i kylen och potatis mörkt och svalt).
  • Prioritera att äta upp mat som närmar sig bäst före-datum.
  • Laga mat på rester – gör en gryta, omelett eller smoothie av överblivna ingredienser.
  • Frys in sådant som blir över och som du riskerar att inte hinna äta i tid.
  • Använd hela råvaran, exempelvis broccolistammar och kycklingben för buljong.
  • Anpassa mängden - laga och servera bara det du faktiskt kan äta upp.
  • Titta, lukta och smaka på mat om du misstänker attd en är för gammal.
  • Ha inte för fullt i kylskåpet, så får du bättre överblick och hittar lättare rester och mat som behöver ätas upp.
  • Styckefrys och ta upp allt eftersom, exempelvis bröd.

Det här behöver du:

  • Matrester – exempelvis överbliven pasta, ris, grönsaker eller kyckling från middagen.
  • Bra förvaringsmöjligheter – tätslutande burkar, fryspåsar och etiketter för märkning.
  • Recept eller kreativitet – inspiration till enkla rätter med det du har hemma.
  • Tid – avsätt tid för att använda eller frysa in mat som riskerar att bli dålig.

Framgångsfaktorer:

  • Lär dig mer om ditt matsvinn – notera vad du kastar för att identifiera förbättringsområden.
  • Utgå från att maten fortfarande går att äta. Är du osäker så titta, lukta och smaka på maten.
  • Hitta favoriträtter på rester – gör det kul att experimentera med maten du har hemma.
  • Kommunicera med de du bor med – säkerställ att alla vet vad som ska ätas först.

Fallgropar:

  • Osäkerhet - du är rädd att du inte klarar att avgöra om något är för gammalt eller inte och slänger i säkerhets skull.
    LÖSNING: Öva. Titta, lukta, smaka. Är mat dålig brukar det vara tydligt. Särskilt när det gäller ägg och mejeriprodukter.
  • Överdriven försiktighet - du är rädd för att bli sjuk.
    LÖSNING: Titta, lukta, smaka. Gör man det är det sällan man missar och faktiskt blir sjuk av dålig mat.
  • Bäst före - du stirrar dig blind på bäst före-datum och tolkar det som sista förbrukningsdag.
    LÖSNING: se bäst före-datum som en hint, men titta, lukta och smaka innan du kastar.
Sidan uppdaterad 2025-05-13