Evenemangsstaden Östersund

Östersund är en stor evenemangs­stad – sommar som vinter. Världs­cup och VM i skidskytte, fotbolls­turneringen Storsjöcupen och Sveriges största stadsfestival Stor­sjöyran är bara några exempel på när vi fyller staden med förväntans­fulla nationella och internationella besökare.

Närbild på tre skidskyttar som åker i skidspåret

Skidskytte

Nästan varje år körs världs­cup­premiären i skidskytte i Östersund. Dessutom stod Östersund värd för VM i skidskytte 2019. Öster­sunds Skidstadion får högsta betyg av besökarna.

Storsjöyran

Sveriges äldsta musik­festival och en gigantisk folkfest. Lika mycket som de tusentals åskåd­arna uppskattar 50-talet artister varje år, lika mycket talas det om krogstråket vid Badhus­parken och den stora finalen med presiden­tens tal på Stortorget.

Publikhav i förgrunden och scen i bakgrunden
Fotbollsspelare under Storsjöcupen

Storsjöcupen

Storsjöcupen är Sveriges äldsta ungdoms­turnering i fotboll – men pigg som en växa­nde ton­åring. Med nästan 500 del­tag­ande lag från hela världen är cupen länets största evenemang alla kategorier.

Melodi­festivalen

Äntligen, var det många som ropade när "Mellon" kom till Östersund 2015. I Östersund Arena stortrivdes både artister, publik och produktionsbolag. Ett pampigt evenemang som gav mersmak. Arenan används regelbundet för stora konserter och andra evenemang.

Fullsatt arena inför Melodifestivalen
Lovisa Danielsson och Felix Nilsson

Parasport-VM

I januari 2023 genomförs tre stycken(!) VM i Östersund. Längdskidor, skidskytte och ishockey. Desutom genomförs alpint i Åre och snowboard i Klövsjö. Östersund stod även värd för Special Olympics Pre-games 2020.

Hockey­allsvenskan

Östersunds Ishockeyklubb, ÖIK, har som första jämtländska klubb någonsin blivit klara för hockeyallsvenskan. Det går numera alltså även att se ishockey på elitnivå i Östersund.

ÖIK hockeymatch
Två sopar framför curlingklot

Curling-EM för både herrar och damer

I november 2022 hoppas vi kunna genomföra curling-EM på Östersund Arena och i vår curlinghall. Då väntas många spelare och ledare från hela världen.

Läktare med publik och ÖFK-flaggor som vajar

Fotboll i Superettan

Östersunds Fotbollsklubb, ÖFK, spelar i superettan efter flera år i högsta divisionen. De har på Jämtkraft Arena mött flera Europeiska storlag. 2017-2018 nådde laget åttondelsfinal i Europa League och slog självaste Arsenal på Emerates Stadium i London.

Närbild på basketboll som ligger på golvet i sporthallen

Basketligan

Elitbasket på högsta nivå är tradition i Jämtland som har både dam- och herrlag i högsta ligorna. Matcherna spelas i Sporthallen - en arena i högsta klass. Sporthallen används även till konserter och andra evenemang.

Östersund SM-arrangör i flera sporter

Östersund har arrangerat SM i en mängd olika grenar som till exempel enduro, mountainbike, pistolskytte och bordtennis för veteraner.

Nordiska ungdomsspelen

Nordiska ungdomsspelen

Nordiska Ungdomsspelen är en tvådagars skidtävling i grenarna konståkning, skidskytte, alpint, skidorientering, tennis och längdåkning med mera för åldrarna 9-16 år. Men inte bara det utan även ett tillfälle att träffas och ha kul.

Två löpare i förgrunden och Oviksfjällen och Storsjön i bakgrunden

Sankt Olavsloppet

Den natursköna lands­vägs­stafetten Sankt Olavsloppet pågår i fyra dagar längs Sankt Olavsleden från Öster­sund till slutmålet Trond­heim (vartannat år springer man andra hållet). Alla kan vara med i folkfesten oavsett ålder och löpstyrka.

Två skoteråkare tävlar

Artic Cat Cup

Europas största och äldsta skotertävling avgörs på Gräfs­åsens motorstadion i Östersund. Det är många crossförares dröm att få lyfta den stora segerpokalen i Arctic Cat Cup, nästan som ett VM-guld!

Klunga av cykelåkare i förgrunden. Östersund och Storsjön i bakgrunden

Jämthjulingen

På cykel 40 kilometer runt Brunflo­viken med start vid Råd­huset. Cykellopp med motions- och tävlingsklass. Fin natur och glada händelser under loppet och vid målgången på Stor­torget, eller vad sägs om en hjullunch mitt i sommaren!

Arrangera evenemang

Evenemangslotsen hjälper dig som funderar på att arrangera ett evenemang i Östersund. Läs mer om hur vi kan hjälpa dig på sidan Arrangera evenemang.

Evenemangslotsen

Arrangera evenemang

Sidan uppdaterad 2022-06-01