Evenemangsstaden Östersund

Östersund är en stor evenemangs­stad – sommar som vinter. Världs­cup och VM i skidskytte, fotbolls­turneringen Storsjöcupen och Sveriges största stadsfestival Stor­sjöyran är bara några exempel på när vi fyller staden med förväntans­fulla nationella och internationella besökare.

Närbild på tre skidskyttar som åker i skidspåret

VM i Skidskytte

2019 stod Östersund värd för VM i skidskytte. Dessutom körs nästan varje år världs­cup­premiären på Öster­sunds Skidstadion, som får högsta betyg av besökarna.

Storsjöyran

Sveriges äldsta musik­festival och en gigantisk folkfest. Lika mycket som de tusentals åskåd­arna uppskattar 50-talet artister varje år, lika mycket talas det om krogstråket vid Badhus­parken och den stora finalen med presiden­tens tal på Stortorget.

Publikhav i förgrunden och scen i bakgrunden
Läktare med publik och ÖFK-flaggor som vajar

ÖFK i allsvenskan

Vi har ett jämtländskt fotbollslag som spelar i allsvenskan. ÖFK har på Jämtkraft Arena blivit en tuff motståndare för de flesta storlag. 2017-2018 nådde laget 8-delsfinal i Europa League där slog självaste Arsenal på Emerates Stadium.

Evenemang på G

I augusti 2019 står Östersund värd för Revy-SM. I början på 2020 genomförs Ski Tour som är en skidtävling som genomförs i etapp­er mellan Östersund och Trond­heim.

Välkommen till svensk revyfestival SM. Östersund 7-10 augusti 2019
Lovisa Danielsson och Felix Nilsson

Fler parasport­evenemang på G

Förutom Special Olympics World Winter Games 2021 så står Öster­sund också värd för Special Olympics Pre-games 2020 samt World Para Snow Sports Champion­ships 2023.

Melodi­festivalen

Äntligen, var det många som ropade när "Mellon" kom till Östersund 2015. I nybyggda Östersund Arena stortrivdes både artister, publik och produktionsbolag. Ett pampigt evenemang som gav mersmak.

Fullsatt arena inför Melodifestivalen
Två sopar framför curlingklot

Curling-VM i Mixed double och Seniors

2018 hölls VM i de två curling­grenarna Mixed double och Seniors på Östersund Arena. 380 spelare och ledare var på plats.

Trippla para­sport­tävlingar

Mer än 100 parasportare kom i januari 2019 från världens alla hörn för att delta i världscup­tävlingar i skid­skytte och längd­skidor samt för att tävla i para­ishockey i Östersund.

Parasportskidåkare
Fotbollsspelare under Storsjöcupen

Storsjöcupen

Storsjöcupen är Sveriges äldsta ungdoms­turnering i fotboll – men pigg som en växa­nde ton­åring. Med nästan 500 del­tag­ande lag från hela världen är cupen länets största evenemang alla kategorier.

Närbild på basketboll som ligger på golvet i sporthallen

Basketligan

Elitbasket på högsta nivå är tradition i Jämtland som har både dam- och herrlag i högsta ligorna. Efter omfattande reno­ver­ing är nu också Sporthallen en arena i högsta toppklass. 

Östersund SM-arrangör i flera sporter

Östersund har arrangerat SM i en mängd olika grenar som till exempel enduro, mountainbike, pistolskytte och bordtennis för veteraner.

Nordiska ungdomsspelen

Nordiska ungdomsspelen

Nordiska Ungdomsspelen är en tvådagars skidtävling i grenarna skidskytte, alpint, skidorientering och längdåkning för åldrarna 9-16 år. Men inte bara det utan även ett tillfälle att träffas och ha kul.

Två skoteråkare tävlar

Artic Cat Cup

Europas största och äldsta skotertävling avgörs på Gräfs­åsens motorstadion i Östersund. Det är många crossförares dröm att få lyfta den stora segerpokalen i Arctic Cat Cup, nästan som ett VM-guld!

Klunga av cykelåkare i förgrunden. Östersund och Storsjön i bakgrunden

Jämthjulingen

På cykel 40 kilometer runt Brunflo­viken med start vid Råd­huset. Cykellopp med motions- och tävlingsklass. Fin natur och glada händelser under loppet och vid målgången på Stor­torget, eller vad sägs om en hjullunch mitt i sommaren!

Två löpare i förgrunden och Oviksfjällen och Storsjön i bakgrunden

S:t Olavsloppet

Den natursköna lands­vägs­stafetten S:t Olavsloppet pågår i fyra dagar längs S:t Olavsleden från Öster­sund till slutmålet Trond­heim (vartannat år springer man andra hållet). Alla kan vara med i folkfesten oavsett ålder och löpstyrka.

Arrangera evenemang

Evenemangslotsen hjälper dig som funderar på att arrangera ett evenemang i Östersund. Läs mer om hur vi kan hjälpa dig på sidan Arrangera evenemang.

Evenemangslotsen

Arrangera evenemang

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2021-09-27