Evenemangsstaden Östersund

Östersund är en stor evenemangs­stad – sommar som vinter. Världs­cup och VM i skidskytte, fotbolls­turneringen Storsjöcupen och Sveriges största stadsfestival Stor­sjöyran är bara några exempel på när vi fyller staden med förväntans­fulla nationella och internationella besökare.

Publikhav i förgrunden och scen i bakgrunden

Storsjöyran

Sveriges äldsta musik­festival och en gigantisk folkfest. Lika mycket som de tusentals åskåd­arna uppskattar 50-talet artister varje år, lika mycket talas det om krogstråket vid Badhus­parken och den stora finalen med presiden­tens tal på Stortorget.

Skidskytte

Nästan varje år körs världs­cup­premiären i skidskytte i Östersund. Dessutom stod Östersund värd för VM i skid­skytte 2019. Öster­sunds Skid­stadion får högsta betyg av besökarna.

Närbild på tre skidskyttar som åker i skidspåret
Fotbollsspelare under Storsjöcupen

Storsjöcupen

Storsjöcupen är Sveriges äldsta ungdoms­turnering i fotboll – men pigg som en växa­nde ton­åring. Med nästan 500 del­tag­ande lag från hela världen är cupen länets största evenemang alla kategorier.

Melodi­festival med mera

När Melodifestivalen arranger­ades i Östersund Arena stor­trivdes både artister, publik och produktionsbolag. Arenan är perfekt för stora konserter och andra evenemang.

Fullsatt arena inför Melodifestivalen
Lovisa Danielsson och Felix Nilsson

Parasport-VM

I januari 2023 genomfördes tre VM i Östersund - längdskidor, skidskytte och ishockey. Desutom genomförs alpint i Åre och snowboard i Klövsjö. Östersund stod även värd för Special Olympics Pre-games 2020.

Hockey­allsvenskan

Östersunds Ishockeyklubb, ÖIK, har som första jämtländska klubb någonsin blivit klara för hockeyallsvenskan. Det går numera alltså även att se ishockey på elitnivå i Östersund.

ÖIK hockeymatch
Två sopar framför curlingklot

Curling-EM och VM

I november 2022 genomfördes curling-EM på Östersund Arena och i vår curlinghall. Spelare och ledare från hela Europa deltog. I april 2024 genomfördes två VM - ett i Mixed Double och ett i Seniors.

Världscup i längd

I december 2023 genomfördes en världscup i längd­skidor på Skidstadion i Östersund.

Öster­sunds Skidstadion är en tävlingsarena av högsta inter­nationella klass för framför allt längd och skidskytte.

Publikhav vid Östersunds skidstadion
Läktare med publik och ÖFK-flaggor som vajar

Fotboll i Superettan

Östersunds Fotbollsklubb, ÖFK, spelar i superettan efter några år i allvenskan. De spelar sina matcher på Jämtkraft Arena.

Närbild på basketboll som ligger på golvet i sporthallen

Basketligan

Elitbasket på högsta nivå är tradition i Jämtland som har både dam- och herrlag i högsta ligorna. Matcherna spelas i Sporthallen - en arena i högsta klass. Sporthallen används även till konserter och andra evenemang.

Östersund SM-arrangör i flera sporter

Östersund har arrangerat SM i en mängd olika grenar som till exempel enduro, mountainbike, pistolskytte och bordtennis för veteraner.

Nordiska ungdomsspelen

Nordiska ungdomsspelen

Nordiska Ungdomsspelen (NUS) är en tvådagars skidtävling i grenarna konst­åkning, skidskytte, alpint, skid­orientering, tennis och längdåkning med mera för åldrarna 9-16 år. Men inte bara det utan även ett tillfälle att träffas och ha kul. Dessa tävlingar genomförs i februari varje år.

Två löpare i förgrunden och Oviksfjällen och Storsjön i bakgrunden

Sankt Olavsloppet

Den natursköna lands­vägs­stafetten Sankt Olavsloppet pågår i fyra dagar längs Sankt Olavsleden mellan Öster­sund och Trond­heim. Alla kan vara med i folkfesten oavsett ålder och löpstyrka.

Två skoteråkare tävlar

Artic Cat Cup

Europas största och äldsta skotertävling avgörs på Lungre motorstadion i Östersund. Det är många crossförares dröm att få lyfta den stora segerpokalen i Arctic Cat Cup, nästan som ett VM-guld!

Klunga av cykelåkare i förgrunden. Östersund och Storsjön i bakgrunden

Jämthjulingen

På cykel 40 kilometer runt Brunflo­viken med start vid Råd­huset. Cykellopp med motions- och tävlingsklass. Fin natur och glada händelser under loppet och vid målgången på Stor­torget, eller vad sägs om en hjullunch mitt i sommaren!

Arrangera evenemang

Evenemangslotsen hjälper dig som funderar på att arrangera ett evenemang i Östersund. Läs mer om hur vi kan hjälpa dig på sidan Arrangera evenemang.

Evenemangslotsen

Arrangera evenemang

Sidan uppdaterad 2024-05-30