Stadsdelar Frösön

Frösön är ön med skidbacken som ligger i blickfånget från Östersund och som brukar kallas Storsjöns pärla. Frösöbron och en gång- och cykelbro förbinder Frösön och Östersund. På Frösön ligger även flygplatsen. Frösön är Storsjöns största ö och var under närmare tusen år Jämtlands centralort.

Snabbfakta

Antal invånare på Frösön:
11 788 (2020)

Avstånd till centrum:
1 kilometer (Hornsberg)
7 kilometer (Härke)

Vanligaste boendeformen:
Småhus (förutom Hornsberg där flerfamiljshus är vanligast.)

Om Frösön

Skolor och barnomsorg

På Frösön finns både förskolor och grundskolor.

Förskolor på Frösön

Se vilka förskolor som finns i området:

Grundskolor på Frösön

Se vilka grundskolor som finns i området: Grundskolor

Jämför service

Kommunikationer

Östersund och Frösön förbinds med Frösöbron för biltrafik samt en gång- och cykelbro. Det finns ytterligare två förbindelser med fastlandet, Vallsundsbron till Sandviken på "Annersia" och Rödöbron till Rödön. Över Frösön löper genomfartsleden Vallaleden som även är vägen till flygplatsen.

Det finns goda möjligheter till cykelpendling på Frösön som har väl utbyggda cykelvägar även över till Östersund, vilket framgår på Cykelkartan. Pdf, 9.7 MB.

Frösön trafikeras även av flera bussar. Mer information om dem hittar du här:

Stadsbussarna - Vy.se

Boende

På Frösön finns flerfamiljshus från 1940-talet och framåt, samt småhus- och villabebyggelse från 1920 och framåt. Det finns även gårdar i de mindre centrala delarna. Det planeras också för ny, modern bebyggelse på Frösön.

Natur och fritid

På Frösön finns goda möjligheter till natur- och fritidsaktiviteter. Det finns bland annat skidbackar, skidlek, golfbana, elljusspår, utegym, cykelleder och ridhus.

Några av föreningarna på Frösön

  • Frösö IF
  • Östersund Frösö golfklubb
  • Östersund-Frösö ridklubb
  • Östersund Frösö Slalomklubb
  • Östersunds orienteringsklubb

Parker och grönområden

På Frösön finns gott om parker och grönområden. Surfbukten är en del av grönområdet som sträcker sig längs Storsjöns strand brån båthamnen bort till Vallsundsbron.

Uppe på Frösöberget finns två slalombackar, ellusspår och cykelleder av varierande svårighetsgrad.

Bynäset nedanför Frösö Park är ett uppskattat utflyktsmål med promenadstigar och badstrand.

På Frösön ligger också naturreservatet Ändsjön.

Jobb och företag

Frösön domineras av bostäder och grönområden, men där finns även två områden som i huvudsak består av företag. Södra delen där gamla Frösö sjukhus låg och Frösö Park i bortre delen av Frösön från Östersund sett.

Allmän service

På Frösön hittar du allmän service som exempelvis livsmedelsaffärer, restau­ranger och cafér.

Lista över livs- och drivmedel på Frösön:

Typ av service

Namn

Adress

Livsmedel

Coop Frösön

Trädgårdsvägen 2, 832 43 Frösön

Livsmedel

ICA Nära Frösön

Fröjavägen 5, 832 47 Frösön

Livsmedel

ICA Vallhalla

Önevägen-Vallaleden, 832 53 Östersund

Drivmedel

Cirkle K

Frösövägen 34, 832 43 Frösön

Drivmedel

Ingo

Mjällevägen 1, 832 53 Frösön

Stadsdelar på Frösön

Hornsberg och Östberget

Mitt emot Östersund ligger de centrala delarna av Frösön med områdena Hornsberg och Östberget. Här finns många bostäder, affärer och grönområden. Här hittar du också Surfbukten, Gustavsbergsbacken, båthamn, pulkabacke och runstenen som står vid den före detta Landstingsborgen vid Frösöbrons fäste.

Karta över Östersund med Hornsberg inringat.

Stadsdel Hornsberg

Plankarta stadsdelen Östberget

Stadsdel Östberget

Frösödal

Stadsdelen Frösdal, där även Mariedal, Lövsta och Krönet ingår, ligger på Frösöns södra del. Frösödal är tätbebyggt med villor och flerbostadshus.

Mariedal vid Vallsundsbrons fäste är mer sparsamt bebyggt och naturskönt beläget vid Storsjöns strand. I Mariedal låg förr Frösö sjukhus, där återfinns idag Frösö hälsocentral.

Lövsta bjuder på blandad bebyggelse. Här finns äldre villor, kedjehus och flerfamiljshus. Här återfinns Frösö IP, nu nerlagda Lövstabadet och Ladängens skidbacke.

Karta över Östersund med Frösödal inringat i rött.

Valla

Valla i den bortre delen av Frösön är ett av de större bostadsområdena på Frösön. Här finns Valla centrum med livsmedelsaffär, skola och barnomsorg. Bebyggelsen består av fristående villor, radhus och flerfamiljshus. Valla består även av bostadsområdet Valla Norra.

Karta med Valla inringat.

Mjälle

Innan man når Valla från Östersund sett ligger bostadsområdet Mjälle. Där finns det flera historiska lämningar. På Mjällekulle ligger resterna av den forntida Mjälleborgen och vid Öneberget har påträffats ett vikingamynt från ön Isle of Man. Det finns dessutom flera vikingatida gravplatser i området. Genom Mjälle rinner Mjällebäcken där harren leker. I Mjälle består bebyggelsen av villor och radhus.

Karta över Östersund med Mjälle inringat.

Härke

Stadsdelen Härke ligger bortanför Valla och nedanför Frösö kyrka med utsikt över Storsjön. I Härke finns flera nyare villaområden och ett konstcentrum. Här ligger också Wilhelm Peterson-Bergers Sommarhagen.

Karta med Härke inringat.

Övriga områden på Frösön

Frösö Park

Bortanför Frösö kyrka med utsikt över Storsjön och Oviksfjällen ligger ett av stadens nyaste områden, Frösö Park. Området var tidigare militärt och här låg Jämtlands flygflottilj F4. Här finns idag ett företagsområde med hotell, konferensanläggning och konsthall. På Frösö Park finns även padeltennisbanor, hinderbana, utegym, boulebanor och stråk för löpning, cykel och skridsko. Via Frösö Park nås det populära rekreationsområdet Bynäset nere vid Storsjön, där finns badstrand och promenadstråk.

Sommarbild på en stilla sjö med träd hängande ut över vattnet. Fjäll i bakgrunden

Vy över Storsjön från Bynäset, Frösön.

Berge

Berge tillhör de lantligare delarna av Frösön. Har finns flera hästgårdar och området gränsar till Tanne där Östersund-Frösö Ridklubb har sin verksamhet.

Tar du den populära turen "runt berget", det vill säga runt Östberget (som ibland även kallas Frösöberget), via Bergsgatan och Byvägen, så kommer du att passera Berge. Då kan du även passa på och njuta av utsikten över Ändsjön mot Oviksfjällen, men även Åreskutan. Från Berge tar du dig upp till utkikstornet på Frösöbergets topp.

I Berge ligger även nu nedlagda Frösö Zoo.

Sidan uppdaterad 2024-03-05