Bästa jobbet jag haft

Extrajobbet på ett LSS-boende blev en fullträff för Rebecca Jamting, som till vardags pluggar på Mittuniversitetet. Tillsammans med de boende får hon göra sådant hon annars skulle gjort på fritiden. Och samtidigt få betalt för det.

En yngre kvinna med ljust långt hår ler och tittar åt sidan

Rebecca Jamting Foto: Foto: Rebecka Sernheim, Trampolin PR

Rebecca läser på Personal- och arbetslivsprogrammet och ska precis börja sin näst sista termin.

Under sina studier har hon jobbat extra på ett LSS-boende i Brittsbo. Här bor personer med funktionsvariationer som till exempel autism och Downs syndrom. Alla bor i egna lägenheter i samma hus och får stöttning med det vardagliga som matlagning, diskning och att hålla rutiner. Men de gör även en hel del annat.

– Vi gör supermycket kul! Det är saker som jag aldrig trodde att jag skulle få betalt för att göra. Vi börjar dagen med ett gemensamt möte där vi går igenom planerna för dagen. Det kan vara städning och bakning, ibland åker vi och badar, går på loppis, gymmar eller något annat. Det är sådant jag annars hade gjort efter jobbet, men nu kan jag göra annat på fritiden, säger Rebecca.

I huset finns en lägenhet där personalen har sitt mötesrum och där alla samlas för gemensamma aktiviteter. Det finns även ett pysselrum, gym, biosalong och en trädgård med grillplats. Huset står ett stenkast från en mysig promenadslinga i skogen.

– Det här är det bästa jobbet jag haft. En kompis som redan jobbade här tipsade mig om att de sökte personal. Jag hade sagt upp mig från mitt extrajobb som säljare och hade hört att min kompis hade skitkul på jobbet. Så jag hörde av mig direkt och fick jobbet.

Rebecca har jobbat inom äldrevården och hemtjänsten tidigare och tycker att det är nyttigt att prova på att jobba inom vården. En del kan känna sig skrämda av tanken på att hjälpa någon på toaletten, och att det blir avgörande i valet att söka sig till vården eller inte.

– Inom LSS är det olika hur mycket du behöver hjälpa folk med deras hygien. Men jag tycker inte att man ska haka upp sig på det. 0,1 procent av din arbetstid inom vården går till att till exempel byta en blöja på någon. Det är en så himla liten del. Gå en introduktion och känn efter.

Enligt Rebecca är ett tidigare jobb inom vården meriterande. Det betyder ofta att personen i fråga har tränat på bemötande och kan anpassa det till mottagaren.

– Du behöver ha förståelse för att människor är olika och reagerar olika på intryck och saker som händer. Det kommer till användning i min utbildning men även sen, på min framtida arbetsplats när jag ska jobba med mångfald och inkludering.

En yngre kvinna med ljust långt hår, mörk jacka och ljusa byxor sitter på en stentrappa i solen

Rebecca Jamting Foto: Foto: Rebecka Sernheim, Trampolin PR

Sidan uppdaterad 2024-05-14