Nattjobb är Lenas grej

Att känna glädje i att kunna ge och att hjälpa andra, det är grunden som behövs för att jobba på hemtjänsten. Lena Eriksson pluggar till sjuksköterska och kombinerar studierna med ett extrajobb på hemtjänsten i Torvalla.

En medelålders kvinna med långt ljust hår och glasögon och en grå kofta sitter på en bänk

Lena Eriksson Foto: Rebecka Sernheim, Trampolin PR

Sjuksköterskeprogrammet var ett naturligt steg för Lena Eriksson som är undersköterska och ville utvecklas i sin yrkesroll. Nu är hon inne på sin andra termin och har hittat den perfekta kombinationen av plugg, jobb och privatliv.

– Kvällar och nätter på hemtjänsten är min grej. Det är ett annat tempo då, eftersom de allra flesta bara vill sova och känna trygghet i att någon kommer och tittar till dem. Jag gillar också att kunna göra saker innan jobbet, i stället för efter. Och jag hinner dessutom förbereda mig inför jobbet i god tid, säger Lena.

Hon har jobbat inom vården i många år, bland annat med att hjälpa människor utifrån deras behov. Det kan till exempel innebära diskning, att genomföra ett rehabiliteringsprogram eller bara hjälp att gå på toaletten. Men den största delen av jobbet är enligt Lena den sociala biten.

– Mycket av tiden används till att bara prata. Många äldre känner sig ensamma och behöver någon att byta några ord med. Om du ska jobba inom vården behöver du ha ett intresse för människor och deras livsöden.

På kvällen ger Lena vårdtagarna mediciner och förbereder dem inför natten. När natten kommer besöker hon dem igen för att se så att allt är som det ska. Om någon trycker på larmknappen kan det handla om att de behöver hjälp på toaletten eller är oroliga och behöver prata en stund.

– Att finna glädje i att kunna ge och hjälpa andra, det är grunden.

Extrajobbet är ett välkommet tillskott i plånboken för många studenter och som vikarie bestämmer du själv vilka tider du har möjlighet att jobba.

– Som ny student kan det vara svårt att veta hur mycket tid som behövs för att klara sina kurser, men det är lättare att få jobb om du lägger in dina tider med framförhållning. Då kan du även planera ditt privatliv utifrån det, säger Lena.

En medelålders kvinna med långt ljust hår och glasögon och en grå kofta stor med en svart och vit hund vid en stenmur

Lena Eriksson Foto: Rebecka Sernheim, Trampolin PR

Sidan uppdaterad 2024-05-14