Vårdjobbet ger egentid och kunskap

Carl Panoncillon gillar tempot och människorna han träffar i Hemtjänsten. Pratstunderna med de äldre ger honom ny kunskap som gör att han utvecklas som person. "Jag gillar att vara kring äldre och att få hjälpa till", säger han.

En yngre man med mörkt hår ler och tittar in i kameran.

Carl Panoncillon Foto: Rebecka Sernheim, Trampolin PR

Enligt Carl är ett jobb inom vården det perfekta extrajobbet, särskilt om du pluggar. Tiderna är varierade och som extraanställd får du själv bestämma när du har möjlighet att jobba.

– Jag uppskattar egentiden jag får på Hemtjänsten. Efter en stimmig dag på skolan är det skönt att sätta sig i bilen och varva ner, för att sedan köra till de äldre. Jag trivs bra, säger Carl.

Varje dag har ungefär samma planering, men ingen dag är den andra lik. Människorna som Carl träffar i Hemtjänsten bor i sina egna hem och lever vanliga liv. Han hjälper till med det som behövs – utifrån individens behov.

Från morgonen finns Carl på plats hos vårdtagaren när det är dags att kliva upp och göra sig redo för dagen. Han gör i ordning frukost, bäddar sängen och hjälper till med kläderna. Under tiden frågar Carl hur det är och pratar om världen, vädret och annat som intresserar just den personen.

– Jag gillar att jag får så mycket kunskap. Om jag funderar på något så kan jag bolla det med dem jag möter. Mitt stora intresse för resor är något jag delar med många. Det är kul att höra om resor de äldre har gjort och vad de upplevt. Man blir nära på något vis, känner jag.

Innan lunch är det dags för tillsynsbesök. Då kollar Carl så att vårdtagarna är klara med sin frukost, och om de vill ha något annat gjort. När det är dags för lunch värmer han en lunchlåda som står förberedd i kylskåpet.

– Det viktigaste är att människorna mår bra och trivs. Jobbet i sig är ganska repetitivt, men ingen dag är den andra lik för det.

På eftermiddagen serverar Carl middag och ibland en gobit till efterrätt, till de som uppskattar något sött efter maten. Senare på kvällen hjälper han sina vårdtagare att göra sig i ordning för natten. Han ger dem medicin och om de vill stannar han en stund för att prata.

– Många känner sig ensamma när de blir äldre. Jag märker att de lyser upp när vi i personalen kommer.

Efter mycket funderande har Carl beslutat sig för att plugga programmering i höst. Valmöjligheterna är många, men hans teknikintresse har växt på sistone och nu är det dags att utforska det området. Han tänker fortsätta att jobba på Hemtjänsten och får snart sällskap av fler kompisar som också insett fördelarna med jobbet.

– Jag har hjälpt två kompisar att få jobb tidigare och nu en tredje. De vill också ha friheten, lugnet och kunskapen som du får på Hemtjänsten.

En yngre man med mörkt hår, mörk jacka och jeans sitter vid kanten av en sjö.

Carl Panoncillon Foto: Rebecka Sernheim, Trampolin PR

Sidan uppdaterad 2024-05-14