Extrajobbet blev startskottet för framtiden
Efter studenten testade Jacob flera olika jobb, men det var när han hade jobbat inom vården som han insåg att det var sjuksköterska han skulle bli. Nu pluggar han och kombinerar studierna med extrajobb på ett särskilt boende.
Empati och ödmjukhet – det tror Jacob Bergqvist är två viktiga egenskaper för att jobba inom vårdyrket. Du behöver helt enkelt gilla människor och det gör Jacob. Tidigare jobbade han på ett lager och trivdes inte alls. Robotar svarar ju varken på tilltal eller visar några känslor.
– Min mamma är sjuksköterska och sa till mig att hon trodde att det skulle passa mig med. Jag valde att testa en sommar inom äldreomsorgen på ett särskilt boende och det visade sig att jag tyckte att det var otroligt roligt, säger Jacob.
Nu extrajobbar han på Frösö strand, som är ett särskilt boende som tar emot personer med behov av somatisk vård eller demensvård. Kort förklarat innebär demens att hjärnan fått skador som till exempel kan påverka språket, tidsuppfattningen och orienteringsförmågan. Somatikisk vård innebär att personen har fysiska behov av vård och omsorg eller inte känner sig trygg hemma.
– Jag är ganska ny på Frösö strand, men jag gillar redan min arbetsplats. Det är skönt att få göra något praktiskt efter en lång studiedag. Passen är flexibla och jag jobbar gärna mellan 16 och 21, om jag inte har något jag behöver läsa på kvällen.
Som student på sjuksköterskeprogrammet känner han sig uppskattad bland sina kollegor. På skolan får han rykande färsk information om lagar och tillvägagångssätt som han kan dela med jobbarkompisarna. På så vis lär han sig bättre själv också.
Boendet på Frösö strand är stort, med 38 lägenheter på två plan. Det finns gemensamma utrymmen där alla kan umgås och äta tillsammans. Jacobs arbetsuppgifter följer ett schema med fasta hålltider för vårdtagarnas måltider och sömn. Inför varje moment hjälper han dem med allt de behöver. Däremellan gör han lite olika saker som att tvätta, städa och ta emot besökare.
– Jag tycker om de äldres sätt att vara och deras vishet. De bär på så mycket historier från vad de upplevt. Några av de jag vårdar har upplevt två världskrig och efterkrigstiden, för att inte tala om all utveckling och förändring som har skett under de senaste åren. Hela processen med att bli äldre är spännande att jobba med, säger Jacob.
Jacob har två år kvar på sjuksköterskeprogrammet och planen är att börja jobba på sjukhus så fort som möjligt. Det höga tempot där kommer ge honom en stabil grund att stå på i sin yrkesprofession. Efter ett par år där vill han jobba inom kommunen och som sjuksköterska med äldre personer.
– Det är extra viktigt att man som sjuksköterska känner sig trygg i sin yrkesprofession. På så vis kan jag göra medborgarnas sista år i livet så bra som möjligt, och ge dem den personcentrerade vården som de förtjänar, säger Jacob.