Ett boende för ensamkommande barn och ungdomar på Frösön samarbetar med ett liknande boende i Trieste, Italien. Just nu är tre representanter från Italien på besök i Östersund.
- För oss är det fascinerande att se hur ni arbetar här i Östersunds kommun. Här har de ensamkommande ungdomarna möjlighet att laga mat själva, eller till och med ha en kompis som övernattar på boendet. Det vore omöjligt i Italien, säger italienska Sara Catherine Benuch.
Gabriel Schuliaquer (Italien), Ulla Landenmark, Ida Husby, Sergio Serra (Italien) och Sara Catherine Benuch (Italien) delar sina erfarenheter av att arbeta med ensamkommande barn och ungdomar.
Projektet kallas för ett ”Erasmus småskaligt partnerskapsprojekt”. Syftet är att få ett internationellt perspektiv, erfarenhetsutbyte, samt att öka kompetensen för de som arbetar med ensamkommande barn och ungdomar.
- Vi pratar om respektive lands externa förutsättningar och det övergripande strategiska arbetet med ensamkommande barn och ungdomar, säger Ulla Landenmark, vägledare och projektledare vid boendet Fornborgen.
Tre italienska representanter på studiebesök i Östersund under en vecka
Denna vecka befinner sig tre representanter från det italienska boendet för ensamkommande barn och ungdomar i Östersund. Sara Catherine Benuch, Sergio Serra och Gabriel Schuliaquer, berättar alla att de värdesätter erfarenhetsutbytet med Östersunds kommun. Och de är särskilt imponerade av hur stor frihet under ansvar de ensamkommande ungdomarna på Fornborgen har möjlighet till.
- I vårt kooperativ är det personal som lagar mat åt de ensamkommande pojkarna, städar åt dem, tvättar åt dem och så vidare. Det är en enorm skillnad mot för hur ni har det här i Sverige där de får möjlighet att vara mer självständiga och oberoende vilket jag tycker är helt fantastiskt, säger Sara Catherine Benuch från Italien.
”Väldigt lärorikt”
Ida Husby, vägledare vid Östersunds kommun, tycker även hon att erfarenhetsutbytet med de italienska kollegorna är givande.
- Det är väldigt lärorikt och spännande att se hur de har ett helt annat system att arbeta utifrån än vad vi har, säger hon.
I slutet av november är det dags för representanter från Östersunds kommun att resa till Italien, och där fortsätta dialogen med de nyfunna italienska kollegorna.
- Utifrån det kommer vi sen att dela erfarenheter, lyfta goda exempel, och sätta samman en handbok med vad båda parter har lärt sig under projektets gång, avslutar Ulla Landenmark.