Aktiviteter

Foto: Roger Strandberg
Utmärkelsen UNESCO Creative City of Gastronomy, och det stora nätverk som vi får tillgång till via UCCN, ger regionens matproducenter fantastiska möjligheter.
Här följer några exempel på allt som har hänt sedan 2010:
- Över 40 mat- och kulturföretag i regionen har deltagit på olika typer av studieresor, bland annat till Norge, Spanien, Italien, Brasilien och USA.
- Drygt 20 företag har tagit emot studiebesök eller anordnat workshops, festivaler och andra evenemang inom ramen för UCCN.
- Ett 60-tal studenter och lärare har deltagit i olika Erasmusutbyten för att bredda sin kunskap inom mathantverk.
- Östersund har, tillsammans med fem städer från olika europeiska länder, drivit projektet Youth for food som ska motivera unga att arbeta inom jordbruk, restaurangnäring och matfördelning.
- Mittuniversitetet har startat den internationella gastronomiutbildningen Food City Design, ett unikt samarbete mellan Miun, universiteten i Parma, Alicante och Bergen samt UNESCO:s nätverk av kreativa städer.
- Under 2024 och 2025 görs utbyten mellan två gastronomistäder, Denia i Spanien och Odensalaskolan i Östersund. Två specialanpassade skolor med fokus på hotell och restaurang besöker varandra och tar del av gastronomi och region. Under 2025 kommer även en av Odenskolans kockar ta del av utbytet och delta i en workshop i Denia.
- Flera andra utbyten har även gjorts, där kockar från länet fått möjlighet att visa upp sitt hantverk och ta del av andra platsers mathantverk. Restaurang BUA har besökt Gastronomic Parma, Norra station och Skogs krog deltog i Macao Turismmässa samt Restaurang fjällnäs besökte Como Italien Young Creatives.
- Under 2024 genomfördes en analys av kommunens livsmedelsförsörjningsförmåga.
- Under 2025 tas en kommunal strategi fram för långsiktig livsmedelsförsörjning.
- Sedan 2014 anordnas en skördefestival där lokala lantbrukare öppnar sina gårdar för besökare och erbjuder försäljning av lokalt mat- och konsthantverk. Festivalen har blivit ett stort besöksmål och lockade 2024 över 14 000 besökare. Under det året medfinansierade Östersunds kommun för att ytterligare stärka festivalens kommunikationsarbete.
- Under 2020 och 2021 delfinansierade Östersunds kommun ett regionalt projekt med fokus på samisk mat i det offentliga köket.
- 2018 togs beslut om en regional matstrategi för hur vi gemensamt ska jobba med gastronomi som drivkraft för regionens utveckling och tillväxt.
- 2016 stod Östersund värd för UCCN:s årsmöte och tog då emot 270 internationella delegater från 50-tal länder som bland annat fick uppleva en gastronomi- och kulturvecka. Årsmötet blev en succé och vi belönades med Svenska Unescopriset 2017.
- Fyra år i rad har Östersund anordnat Eat Art Festival, en korskulturell kulturfestival med fokus på ren och hållbar mat.
Läs om några av deltagrnas erfarenheter!
Vill du också följa med på en resa eller ta del av ett givande utbyte?
Sidan uppdaterad 2025-03-12