Receptbank

För att uppmärksamma att vi är en gastronomistad bjuder vi dig här på inspirerande recept med jämtländska råvaror.

Matkollage med en bild på en viltgryta lagad i gjutjärnspanna, en bild på flera nybakade bröd och en bild på en pojke som äter spagetti.

Bild på gryta samt bröd: Katja Kristoffersson

Vårt hjärta klappar för mat! Östersund har sedan 2010 varit utvald till gastronomistad av UNESCO-nätverket Creative Cities Network (UCCN). Inte kanske så förvånande med tanke på all matkultur som finns i vår region men ändå häftigt.

För att uppmärksamma det lite extra och framför allt inspirera er att både laga och njuta jämtländsk kokkonst kommer vi framöver att samla härliga recept i en receptbank. Det kommer bjudas på blandade teman med allt från lättlagad vardagsmat och brödbak till samisk matinspiration till festligare högtidsmat.  

Varsågod och njut

Aktuellt recept

Recept grafisk formgett på gammeldags gulnat pergament

Lammfärsbiffar

Recept för fyra personer

400 gram lammfärs
3 lökar
Salt och peppar

8 potatisar
Smör eller olja
Salt och peppar

400 gram vitkål eller broccoli
Finrivet skal och saft från en apelsin
30 gram smör
Salt o peppar

1. Skär potatisen i tunna skivor, stek den gyllenbrun i omgångar.
2. Skär löken, stek den mjuk, lägg på tallrik bredvid.
3. Gör små biffar av färsen , bryn dem och stek färdigt på medelvärme, tillsätt löken mot slutet. Smaka av med salt och peppar.
4. Skär vitkålen i tunna strimlor, smält smöret, lägg i vitkålen, när den är mjuk - tillsätt apelsinsaft och finrivet skal, salt och peppar.

Sidan uppdaterad 2024-09-23