Receptbank

För att uppmärksamma att vi är en gastronomistad bjuder vi dig här på inspirerande recept med jämtländska råvaror.

Matkollage med en bild på en viltgryta lagad i gjutjärnspanna, en bild på flera nybakade bröd och en bild på en pojke som äter spagetti.

Bild på gryta samt bröd: Katja Kristoffersson

Vårt hjärta klappar för mat! Östersund har sedan 2010 varit utvald till gastronomistad av UNESCO-nätverket Creative Cities Network (UCCN). Inte kanske så förvånande med tanke på all matkultur som finns i vår region men ändå häftigt.

För att uppmärksamma det lite extra och framför allt inspirera er att både laga och njuta jämtländsk kokkonst kommer vi framöver att samla härliga recept i en receptbank. Det kommer bjudas på blandade teman med allt från lättlagad vardagsmat och brödbak till samisk matinspiration till festligare högtidsmat.  

Varsågod och njut

Aktuellt recept

Recept grafisk formgett på gammeldags gulnat pergament

Lammfärsbiffar

Recept för fyra personer

400 gram lammfärs
3 lökar
Salt och peppar

8 potatisar
Smör eller olja
Salt och peppar

400 gram vitkål eller broccoli
Finrivet skal och saft från en apelsin
30 gram smör
Salt o peppar

1. Skär potatisen i tunna skivor, stek den gyllenbrun i omgångar.
2. Skär löken, stek den mjuk, lägg på tallrik bredvid.
3. Gör små biffar av färsen , bryn dem och stek färdigt på medelvärme, tillsätt löken mot slutet. Smaka av med salt och peppar.
4. Skär vitkålen i tunna strimlor, smält smöret, lägg i vitkålen, när den är mjuk - tillsätt apelsinsaft och finrivet skal, salt och peppar.

Fler recept

Renköttsnudlar på Jämtländskt vis

Ingredienser för 4 personer

500 g renkött

6 schalottenlökar

8 skivor färsk ingefära

0,5 dl vegetabilisk olja

6 vitlöksklyftor

2 röda chili, halverade i längder

0,5 dl sojasås

1 dl vitt vin

2 medelstora tomater, delade i fyra delar

vatten

1 tsk vitpeppar

1 tsk salt

2 buntar äggnudlar

2 st bok choy skivade

Garnering

Schalottenlökar, skivade

Färsk koriander, hackad

Röd chili, finhackad

Tillagning

  1. Fyll en stor kastrull med ca 4 liter vatten och sätt i renköttet, hälften av schalottenlökarna, 4 skivor ingefära. Koka, i 5 minuter.
  2. Ta bort köttet från grytan, skölj i kallt vatten och skär köttet i tjocka skivor. Kassera kokvätskan.
  3. Häll i vegetabilisk olja i en wok eller stor stekpanna och sätt i de resterande schalottenlökarna, 4 bitar ingefära, vitlök, röd chili och lök. Koka tills löken börjar bli genomskinlig.
  4. Lägg i det skivade renköttet.
  5. Tillsätt sojasås för färg, rör om och tillsätt sedan vitt vin.
  6. Tillsätt tomaterna. Rör runt i grytan i 8-10 minuter.
  7. Fyll kastrullen som du kokade köttet i från början med ungefär en fjärdedel vatten och sätt på medelhög värme. Tillsätt köttet, grönsakerna och matlagningsvätskan.
  8. Lägg till mer vatten tills köttet är täckt, tillsätt sedan vitpeppar och salt. Sänk värmen och låt sjuda i minst 2 timmar tills köttet blir börjar falla sönder.
  9. Koka äggnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
  10. Lägg i skivade bok choy. Koka i 3 minuter och ta bort.
  11. Servering, lägg nudlar i botten av en skål. Lägg sedan till bok choy, kött och buljong. Garnera med schalottenlök, koriander och röd chili.
  12. Njut!

Nicecream för 2

2 handfull frysta blåbär

2-3 stycken granbarr

En skvätt grädde (eller färsk gårdsmjölk från bonden i din närhet)

En kaffesked lokal honung

Blanda alla ingredienser i matberedaren tills du får till en mjuk massa och njut av alla moment.

Funkar även bra med frysta jordgubbar som du givetvis plockade själv under sommaren.

Snabbkebab med älg

Gör så här:

Ta fram älgköttet på morgonen (köttet kan så klart bytas ut mot annat alternativ som nöt, kalkon eller liknande).

Strimla älgkött (lättast om det är halvtinat) i riktigt tunna skivor.

Bryn köttet lite i taget i en het stekpanna och lägg över på en tallrik efter hand. Smaka av med salt, peppar, spiskummin, paprika, oregano, chiliflakes och rikligt med olja. Håll varmt till servering.

Förbered tillbehören:

Strimla rödlök och sallad, tärna tomater och gurka, skiva feferoni.

Dressing/sås:

Blanda matyoghurt med pressad vitlök (minst tre klyftor) och lite olivolja. Smaka av med lite socker eller honung, samt salt och svartpeppar.

Servera älgkött, tillbehör och dressing/sås i varma pitabröd, mjukt tunnbröd, tacobröd eller vad du nu har hemma.

Raggmunksvåfflor

  1. Gör en pannkakssmet efter valfritt recept av ägg, mjöl och mjölk.
  2. Lägg i ett extra ägg utöver vad som står i receptet och en skvätt matolja
  3. Skala potatisen och riv den på ett rivjärn direkt ner i smeten så hinner den inte mörkna. Salta.
  4. Grädda smeten i våffeljärn - bästa snabbtipset - du slipper stekos och svårvända raggmunkar, och tjusigt blir det också. Låt våfflorna ligga kvar någon minut längre än vanliga våfflor så att potatisen hinner bli genomstekt.
  5. Servera med rivna morötter eller rårörda lingon eller lingonsylt.

... och självklart kommer råvarorna från vår fantastiska matregion!


Snabblagad slowfood

  • 500 gram suovas (kallrökt, saltat renkött)
  • Kokt potatis (mosas på tallrik med en smörklick)
  • Sås (Blanda en bruk créme fraiche med 2-3 matskedar lingonsylt)

Numhtie! (=Voilá eller "Så där ja!) – Snabb­lagad, näringsrik och god mat.

OBS!

Suovas är färdigkryddat, saltat och rökt. Ska inte kryddas ytterligare i stekpannan.

Suovas finns i välsorterade matbutiker. Om du inte hittar suovas är den enklaste ersätt­ningsvaran renskav (men då måste man salta och peppra efter behag, använd inga andra kryddor).

Knäckesnittar

med varmrökt korv och surkål – 4 port.

Knäcke att bryta bitar av
Mjölksyrad kål
varmrökt korv
1 liten kålrot
15-25 g smör
1-2 dl mjölk
salt, dill

Gör så här:

  1. Skala och dela kålroten i mindre bitar.
  2. Koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk.
    Häll av och häll på mjölk och smör.
    Koka upp och mixa slät i mixer eller stompa i kastrullen. Smaksätt med salt.
    Behövs mer vätska så häll på, och blir den för lös, koka samman på svag värme. Lägg i spritspåse om du vill spritsa på krämen.
  3. Strimla korven och stek eventuellt lite lätt.
  4. Spritsa kålrotskräm på knäcke och toppa med surkål och strimlad korv.
    Garnera med dill.
Sidan uppdaterad 2024-09-23