Årets by

För att visa sin uppskattning av det utvecklingsarbete av olika föreningar, och för att stimulera till fortsatt arbete, delar Östersunds kommun årligen ut utmärkelsen Årets by.

Glad pojke springer och skrattar på liten väg som kantas av färgglada höstlov. I bakgrunden skymtar röda hus.

Årets by 2023 - Singsjön

Motivering

Singsjön uppfyller kriterierna för Årets by ovanligt väl. Som en av de minsta organiserade byarna i kommunen, fyller de stora skor. De driver en bystuga, två uthyrningsstugor samt en dansbana.

Med hjälp av egna medel och ideellt arbete renoverar och utvecklar de kontinuerligt sina byggnader. Man ordnar bybio och byakör, gemensamma arbetsdagar och fiskepremiär. Bland nomineringarna till priset nämns också en boulebana, en fotbollsplan, vandringsleder och skidspår. Sammantaget beskrivs en enorm bredd av aktiviteter på en by med bara ett 30-tal invånare. Aktiviteter som alla är gratis, för att alla ska kunna vara med.

Nomineringarna beskriver även väl den trivsamma stämningen i byn och hur man hjälper
varandra i vardagen. Att Singsjön dessutom har en stabil befolkning som på tio år växt
med 13 procent, stärker ytterligare bilden av en by väl värd att få priset Årets By 2023.

Årets By 2022 Orrviken

Motivering

Orrviken är en bygd med ett starkt föreningsliv och med en historia av att människor organiserat sig för att skapa utveckling i byn. Äldrekooperativ som byn byggde på 90-talet är fullbelagt och skulle kunna utvidgas.

Midsommarfesten som byalaget anordnar varje år lockar flera hundra människor och däribland både hemvändare och turister. Vintertid arrangerar bygdegårdsföreningen
julmarknad och även andra arrangemang.

Hela året om har Orrvikens idrottsklubb verksamhet, med fokus på fotboll och friidrott sommartid samt skidor och elljusspår under vintertid.

Det sammantagna resultatet av alla ideella krafter är en levande bygd med verksamhet alla årstider, både idrottslig och kulturell.

Årets By 2021 Tandsbyn

Motivering

Tandsbyn är byn som ligger trivsamt mellan sjöarna Lockne och Näkten.
Här finns bland annat Tandsbyns bygdegård som ser till så att det händer saker på orten och att bygdegården blir en naturlig samlingspunkt.

Bygdegården arbetar aktivt med att söka bidrag för att kunna hålla gården i gott skick och därmed kunna erbjuda allt från bingo, rock-kvällar, julmarknader, garageloppisar samt stickoch handarbetscafé.

Här finns ett aktivt föreningsliv som arrangerar allt från roliga barnaktiviteter till seriespel inom fotboll och tävlingar i löpning, skidor och cykel.

Tandsbyn har ett starkt näringsliv med många företag som arbetar och utvecklar bygden för framtiden.

Årets By 2020 Kyrkås

Motivering

Kyrkås, den gemytliga byn med flera föreningar som samverkar, och där hembygdsföreningen är ett nav. I byn har man utvecklat besöksanledningar och event kring byns historia - sommartid ordnar man servering och midsommarfirande på tunet vid den gamla kyrkan och hembygdsgården.

Skytteföreningen är en aktiv ungdomsförening med många aktiviteter, med duktiga ungdomar som hävdar sig även nationellt.

Nyligen öppnades en kulturbyggnad för allmänheten som drivs i privat regi.

Sidan uppdaterad 2024-01-23