Tillgänglighetspriset

Tillgänglighetsrådet i Östersund delar varje år ut ett tillgänglighetspris i form av en prissumma á 25 000 kronor samt ett diplom. Priset går till en organisation, företag eller enskild person som gjort något för tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning i kommunen, utöver det som lagen föreskriver.

Nominera

Du kan nominera via formulär eller mejl senast 30 november 2023 kl 12.00.
Priset delas ut på kommunfullmäktiges sammanträde 19 december 2023.

Nominera genom att mejla

Mejla din nominering till tekniskanamnden@ostersund.se Uppge ditt namn, telefonnummer, namn på den kandidat du nominerar och motivering.

Nominera genom formulär

Fyll i samtliga delar av formuläret. Klicka sedan i boxen längst ner i formuläret som gäller Dataskydsförordningen (GDPR). Slutligen klicka på skicka. Då är nomineringen klar och kandidaten du nominerar har möjlighet att vinna Tillgänglighetspriset.


Om du har frågor, ring Sonny Hoffman, utvecklingsstrateg på Östersunds kommun, på telefon 073‑275 50 82.

Vinnare 2023: Ope IF

Motivering

Ope IF har tack vare olika insatser tillgänglighetsanpassat både verksamhet och den egna fastigheten Furuparken. Tillgänglighetsanpassad ramp vid entré och hörslinga i lokalen gör det möjligt att ordna dans för personer med funktionsnedsättning.

Föreningen har även byggt två boulebanor som skapar inkludering i föreningslivet. Ope IF har även bildat ett parafotbollslag för att ge fler möjligheten att lira boll.

Projektet Sociala hörnan skapar mer aktivitet och tillgänglighet för personer i åldern 60+, bland annat gåfotboll, seniordans, boule, rörlighetsträning och workshops.

Syftet med satsningarna är att förebygga och bryta ensamhet och isolering samt skapa mötesplatser och kontaktytor. Detta bidrar till gemenskap och social stimulans för en stor grupp människor.

Östersunds kommun har högt uppsatta mål vad gäller tillgänglighet och att alla kommuninvånare kan ha en meningsfull fritid och ett aktivt liv. Ope IF bidrar genom sina insatser på ett fantastiskt sätt till dessa mål och är en mycket värdig vinnare av kommunens Tillgänglighetspris 2023!

Tidigare års vinnare

2023: Ope IF

2022: Östersund Basket Happy Hoops

2021: IF Castor

2020: Toves orkester

2019: Clarion Hotel Grand

2018: Simon Jaktlund

2017: IF Friskis och Svettis

2016: Frösö Park Hotell

2015: Café Jaktstugan

2014: Folkets Bio Regina

2013: Jamtli

2012: Sir Winston Upstairs

2011: KappAhl på Prästgatan

2010: Biathlon Event AB

2009: Scandic Syd, Östersund

Bakgrund

Tanken med priset är att sätta fokus på tillgänglighetsfrågor och att ge uppmärksamhet åt det arbete som pågår för att göra Östersund tillgängligt för alla. 

Vem som helst kan nominera kandidater till priset. Därefter utses en vinnare av en jury från Tillgänglighetsrådet (TR). TR är ett organ för överläggningar, samråd och ömsesidig information mellan Östersunds kommun och företrädare för organisationer för personer med funktionsnedsättning.

Sidan uppdaterad 2024-07-16