Publicerad 2025-03-04

Ingen plast alls i matavfallet

I Östersunds kommun har vi samlat in matavfall i snart trettio år. Matavfallet har vi komposterat till jord, men nu rötar vi det så att det blir biogas och biogödsel av det. En del saker som går fint att kompostera fungerar inte i rötningsprocessen. Till exempel rötas inte jord. De gröna bioplastpåsarna som vi använde förut fastnar i maskineriet och små flagor kan följa med biogödseln ut på åkrarna. Därför har vi gått över till papperspåse.

Hjullastare med stor skopa och framför matavfall i olikfärgade påsar.

Ingen plast i eller runt matavfallet

Viktigast av allt är att plast, metall, glas och jord inte ska vara i matavfallet. Nu när vi ska starta biogasprocessen har det blivit tydligt att det är för mycket plast och andra felaktiga saker i matavfallet. Inte minst gäller det påsarna. Alltför många använder vanliga plastpåsar.

Och de gröna bioplastpåsarna måste vi sluta använda till matavfallet. När någon faktiskt lagt tid på att sortera är det synd om man använder fel påse. Just nu lägger vi tid på att plocka bort det felsorterade för hand, framför allt det som ligger i plastpåsar. Blir det för mycket fel kan matavfallet inte rötas utan måste köras till Sundsvall för förbränning.

Okej med snittblommor i matavfallet

Vi måste bli bättre på att sortera, vilket olika medier rapporterat om den senaste tiden. Utifrån ett av inslagen har vi fått frågor om sortering av blombuketter. Det är något av en gråzon, men det är okej för hushållen att lägga snittblommor i matavfallet. Det kommer aldrig att bli sådana mängder att det stör biogasprocessen.

Så här är det:

  1. Använd papperspåse för matavfall.
  2. I papperspåsen ska du lägga matrester, fruktskal, gamla grönsaker, kött- och fiskrens (allt som har med mat att göra). Kaffesump inklusive filter fungerar också samt hushållspapper och servetter. Snittblommor är okej samt äggskal.
  3. Det här får du inte lägga i matavfallet: förpackningar (plast, metall, glas), jord, kattsand, tuggummi, snus.

Vi har en sorteringsguide där kan du söka om du är osäker.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2025-03-04