Publicerad 2025-04-01

Underjordiska tunnlar upptäckta under Rådhuset

I samband med renoveringen av Östersunds rådhus har ett omfattande underjordiskt tunnelsystem upptäckts. Nu pågår kartläggningen av katakomberna i samarbete med experter, samtidigt som tunnlarnas framtid diskuteras.

En stor tunnel med runda väggar grävts ut genom ett källarrum, omgiven av jord och sten. Verktyg och byggmaterial som en stege, hink och träskivor står runt öppningen.

Målaren Frida Ekskog upptäckte tunneln av en slump när putsen släppte från väggen.

Det var när putsen skulle knackas bort från en vägg som målaren Frida Ekskog märkte att något inte stämde.

– Dels var väggen väldigt porös, och dels så hördes det att det var tomt bakom, när jag knackade. Det gick upp ett litet hål och sen rasade nästan hela väggen. Och där bakom var det alldeles beckmörkt. Det kändes som på film när jag lyste in med mobilen och såg att det var en tunnel, utan slut.

Riksintresse

Hela arbetslaget kom för att titta, och sen dröjde det inte länge förrän kommundirektören, kommunalråden, Jamtli och länsstyrelsen också var på plats. Eftersom det bedöms finnas ett riksintresse blev även Riksantikvarieämbetet snabbt inkopplade.

– Det verkar vara ett mestadels medeltida tunnelsystem, även om delar kan vara äldre. Det är mycket ovanligt att man hittar sådana här katakomber i Norden, säger Primus Fjärdinger, antikvarie för subterrana infrastrukturer vid Riksantikvarieämbetet, som fått i uppdrag att kartlägga fyndet.

Gamla källor har talat om gångar som grävts “i ofärdstider”, här i Jämtland, enligt Primus Fjärdinger (se faktaruta).

Man i vit skyddshjälm och ljus arbetsrock står framför en tunnelöppning, med en annan person i blå arbetskläder och hjälm i bakgrunden.

– Katakomber är inte ett ord vi använder lättvindigt, säger Primus Fjärdinger, antikvarie för subterrana infrastrukturer vid Riksantikvarieämbetet.

– Men ingen har vetat exakt var de skulle finnas eller hur omfattande de skulle vara. Just nu har jag två medarbetare där nere, som håller på att rita upp en enklare karta. De borde faktiskt vara tillbaka vid det här laget. Det var ju länge sedan de gav sig iväg... Jag får kolla upp det, säger Primus Fjärdinger.

Den mytiska "Staden öster om sundet"

Fyndet ger också fog för teorin att det funnits stadsbebyggelse på fastlandet öster om Frösön långt tidigare än man hittills kunnat belägga. När hela systemet är dokumenterat återstår frågan om vad som ska hända med det.

– Det är en arkeologisk sensation, det råder det inga tvivel om, säger Anders Wennerberg, kommundirektör. Samtidigt är det som en julklapp till enheten för mark och exploatering. Det är inte varje dag de får mer kommunal mark att exploatera, problemet brukar ju vara det motsatta. Det här kan vara lösningen på Östersundslänken till exempel.

Trafikled och besökscenter

Ett annat alternativ som nämnts är att använda tunnlarna för att separera olika trafikslag, cykel och bil till exempel. Men hela systemet ska inte bli exploaterat. Delar kommer naturligtvis att finnas tillgängligt för allmänheten, lovar Anders Wennerberg, och avslöjar att man redan börjat skissa på ett besökscenter i Rådhuset för vidare inslussning i tunnlarna.

– Med den omfattningen man känner till idag, som är ett par kilometer av tunnlar, kommer det räcka till både museum och annan nytta för medborgarna, enligt Anders Wennerberg.

Redan nu råder en samsyn hos kommunledning och politiker om att tunnlarna ska komma Östersundsborna till gagn.

Håll Stockholm kort

– Det är vår stad och våra katakomber. Det sista vi behöver är att någon från Stockholm kommer och tror sig kunna bestämma vad vi ska göra med dem. Det ska ske i en process med medborgarnas bästa för ögonen, säger Niklas Daoson (S), Kommunstyrelsens ordförande. Om det sen blir Östersundslänken, parkeringshus, skyddsrum eller underjordiskt shoppingstråk, det är ett pussel vi i politiken får lägga.

Faktaruta

Forskare har sedan länge noterat och gäckats av historiska källor som omtalat grävda gångar i Jämtland. Svaret på gåtan kan vara de nyupptäckta katakomberna under Östersund.

Följande passage är ur en klosternotis från 1400-talet, upptecknad i Brunflo:

“Under jorden finnes en gång, gräven av gamle män till skydd i ofärdstider. Den löper från rådstugan och vidare under hus och gränder, dolde för den gemene. Endast de invigda veta dess ingång och ändalykt.”

Ur klosternotis bevarad i Liber Fratrum Brunensium, folio 132 recto, cirka 1427.

Medeltida handskrift.

Digital faksimil, Fatis Jemtiae, fol. 41v, som omtalar en hemlig väg, och som hänförts till Jämtland.

Ett annat exempel är ur Fatis Jemtiae, fol. 41v, folio 41 verso, cirka 1432. Text i original (latin):

"Infra domum consulum invenitur iter occultum, quod antiqui tempore construxerunt ad salutem suam. In tempore belli, dicitur quod consules per eum fugerunt ad securitatem."

(= Under rådsmännens hus finnes en hemlig väg, som de gamle byggde till sin räddning. I krigstider sägs det att rådmännen flydde den vägen till säkerheten.)

Bildtext: Digital faksimil, Fatis Jemtiae, fol. 41v, som omtalar en hemlig väg, och som hänförts till Jämtland.

Källa: Primus Fjärdinger, Riksantikvarieämbetet.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2025-04-01