Pumptrackbanor

Det finns en asfalterad pumptrackbana i Dalhemsparken på Frösön, intill gångbrons fäste, och en grusad pumptrackbana i Torvalla, nedanför Råplan.

ett barn som åker sparkcykel på pumptrackbanan. Bakgrunden som består av Storsjön och en grönskande björk är suddig och man ser att barnet rör sig fort framåt

Foto: Håkan Wike

Vad är en pumptrack?

En pumptrack är en typ av bana där man med hjälp av sin rörelseenergi ”pumpar” sig framåt istället för att trampa. Här tränar du dina färdig­heter och balans, samtidigt som du lär dig att samsas med alla som vistas i pump­tracken.

Vi vill att alla som är på pumptrackbanorna känner sig trygga och välkomna. Visa hänsyn och respektera alla som är i området.

Trivselregler

  • All användning av anläggningarna sker på egen risk
  • Använd alltid hjälm och nödvändiga skydd
  • Cykla efter din egen förmåga
  • Bara de som åker får vara på banorna
  • Hjälp andra vid olycka - en upp-och-nedvänd cykel markerar skada och varnar andra
  • Motorfordon är inte tillåtna i banorna
  • Visa hänsyn mot varandra, sakta ner och sprid glädje när du kommer ikapp någon
  • Håll rent och städat
  • Om olyckan är framme, ring 112 för akuta skador
  • Ha roligt!

Pumptrackbanan i Dalhemsparken

Pump­tracken är asfalterad och lämplig för cyklar, skateboards och kickbikes. Den ligger i Dalhemsparken på Frösön, vid brons fäste.

Pumptrackbanan har kommit till genom en förslagstävling kallad #föröstersund med syfte att göra Östersund ännu bättre. Initiativ­tagare till tävlingen och upphov­smakare av banan är Grund & Takteknik AB och dess samarbets­partners. Grund & Takteknik har överlämnat banan som gåva till Östersunds kommun.

Två banor - enklare och svårare

På denna anläggning finns två banor. Den lilla banan (raksträckan med pucklar) är enklare och bra för dig som är nybörjare. Den stora banan kräver att du kan hålla koll på vilka hinder som ligger framför dig. När det är många åkare i pumptracken krävs det att man har koll på åkare runt omkring sig för att undvika olyckor.

Viktigt är att visa hänsyn mot varandra så att alla känner sig välkomna!

Pumptrackbanan i Torvalla

Pump­trackbanan är grusad och lämplig för cyklar. Banan ligger i skogen nedanför Råplan, Torvallaskolan och sporthallen.

Teknikområdet innehåller dropp i tre olika nivåer. Testa det mindre, känner du dig bekväm och säker så testa ett högre dropp. När du kör över kanten så flytta vikten bakåt för att landa samtidigt på båda hjulen.

Sidan uppdaterad 2024-06-18