Östersunds rådhus
Östersunds rådhus är byggt i nationalromantisk stil och beläget mitt i centrala Östersund. Arkitekten Frans Bertil Wallberg har ritat såväl byggnaden som all inredning till Rådhuset, som stod klar 1912.
Det ståtliga bygget, som med vindflöjel inräknat, mäter 51 meter över marken, syns från alla håll i stan. Den lökformade kupolen påminner om en gammal jämtländsk klockstapel. På vindflöjeln ovanför kupolen på rådhusspiran bråkar guldskimrande Sankt Göran och Draken.
Över Rådhusporten, flankerad av skulpturerna Justicia och Drätsel, står stadens valspråk, som lyder: Stadens väl – allas mål. På första avsatsen i den monumentala trappan finns mönstret av stadens första tomtfördelningskarta utlagt i gatsten.
En stor del av den ursprungliga interiören och möbleringen finns kvar både i entréhall, trapphus, övre hall och i de två stora salarna Domsalen (tidigare Tingssalen) och Rådhussalen.
Rådhuset är en skattkista när det gäller jämtländsk hantverkskonst. Här finns panel och listverk, vävd linnetapet, parkettgolv, reliefer, mässingarbeten och mäktiga ljuskronor i kallhamrat järn efter ritningar och anvisningar av rådhusarkitekten Wallberg. Murar, ornament och pelare är gjorda i jämtländsk kalksten.
I övre hallen står en kopia av Tobias Sergels byst, som föreställer stadens grundare Gustav III. På väggen bakom bysten ses ”Stadens skapelse”, en målning av Göte Hennix. Här finns också konstverk av den jämtländske skulptören Olof Ahlberg, bland annat relieferna Våren och Sommaren (i entréhallen) och St Göran och draken (i Domsalen).
Idag finns kommunens verksamhet i det intilliggande kommunhuset.