Studentliv och fritid

Ett gäng personer står i solnedgång vid en strand

Foto: Håkan Wike

Östersund sprudlar av liv året runt vilket gör att du som student kan ha en rik och aktiv fritid vid sidan av studierna. Här finns ett rikt kultur- och nöjesutbud och det är enkelt att uppleva ledighet som ger vila och avkoppling från studierna.

Att göra i Östersund

Åk längdskidor

Östersund erbjuder en mängd olika skidspår - tävlingsspår, elljusspår och motionsspår av både varierande längd och svårighetsgrad.

Skidspår

Ge dig ut på utflykt

Bynäset, Tysjöarna eller varför inte en promenad kring Lillsjöns naturreservat? Östersund har många utflyktsplatser och natur­reservat som passar för såväl en fikapaus som träning.

Naturkartan - med tips på utflyktsmål

Tips på utflyktsplatser och naturreservat

Information om Allemansrätten från Naturvårdsverket

Cykla, åk skateboard eller kickbike i pumptrackbanan

Här tränar du dina färdigheter och balans! Pumptrackbanan ligger i Dalhemsparken på Frösön. Se till att använda hjälm och nödvändiga skydd och håll avstånd till andra.

Pumptrackbanan på Frösön

Engagera dig i en lokal förening

Det händer mycket i studentlivet men kanske har du andra fritidsintressen - sök då i vårt föreningsregister.

Föreningsregister

Gå på evenemang

Sugen på att gå på något av alla evenemang? Kolla in Visit Östersunds evenemangs­kalender för tips.

Evenemangskalender

Fritidsbanken

Fritidsbanken är som ett bibliotek, fast med sport- och friluftsprylar. Här kan du låna utrustning för en aktiv fritid, som skidor, skridskor, inlines, flytvästar, tält, bollar av olika slag, klubbor, fiskespön, fotbollsskor, hjälmar, stormkök och mycket mer.

Lånetiden är 14 dagar. Fritidsbanken har sina lokaler centralt i Östersund på Zätagränd 5 och vill du få koll på utbud och vad som är på gång så följ dom på Fritisbanken Östersunds sida på Facebook.

Spela tennis eller pickleball

Odenvallen har tre tennisbanor - på två av banorna målar kommunen även picklebanor. Dessa kräver ingen bokning utan du kan fritt gå dit och nyttja de när de är lediga.

Vid Björkbacka finns också ytor för tennis som du bokar via Östersund/Frösö tennisklubb.

Boka tennisbana via Östersund/Frösö tennisklubb

Cykla

Fartfylld downhillcykling eller lugn utflykt för att njuta av naturen? Oavsett vad du föredrar så finns en runda för dig.

Cykelkarta och cykelvägar
Cykla downhill på Frösön
Cykla runt Bynäset

Cykla mountainbike på Skidstadion
S:t Olavsleden
Brunflo Bikepark

Övriga fritidsaktiviteter

Här får du tips på saker du kan hitta på under din fritid i kommunen.

Tips på fritidsaktiviteter

Om Östersund

Mysig uteservering på innergård

Foto: Göran Strand

Här finns tillväxt och framtidstro där vi som bor här tillsammans skapar en nyfiken stad med inkluderande puls och spännande visioner. Arbetsmarknaden är stark och rymmer goda karriärmöjligheter. Mitt­uni­versitetet bidrar med ett myllrande campus och internationell innovation och forskning.

Östersund är en evenemangsstad som bland annat erbjuder allsvensk toppfotboll, konst­utställningar, elitbasket, teater, matmässor och mycket annat. Här kan lokalt och globalt betyda samma sak, inte minst i stadens dynamiska mathantverk. Östersund och Region Jämtland Härjedalen är sedan 2010 utsedd av UNESCO till Creative City of Gastronomy

Fjällen ligger bara en timma bort. Det gör livets mjuka värden tydliga och många väljer en aktiv livsstil som präglas mera av ”ute” än ”inne”.

Paddla längs Storsjöns strän­der, vandra i fjällen eller klättra på Östberget. Åk längd i spår som lockar hit världseliten. Eller så lägger du de första morgonspåren i pudret på Åreskutan eller i Bydalsfjällen. Det går fint, fjällen ligger bara en timma bort.

Sidan uppdaterad 2024-01-23