Publicerad 2025-05-12

Nya biogasanläggningen drar snart igång leveranserna

I månadsskiftet maj/juni börjar den nya biogasanläggningen på Gräfsåsen att leverera både biogas och biogödsel. En enda påse matavfall kan omvandlas till biogas som räcker för att köra en bil fyra kilometer. Samtidigt innehåller biogödslet ur samma påse tillräckligt med näring för att odla vete som räcker till att baka 20 kanelbullar.

Så här fungerar biogasanläggningen: Film med Annika Lidberg, marknadsansvarig på Biogas i Jämtland-Härjedalen AB och Anders Wennerberg, kommundirektör och VD för biogasbolagets moderbolag Östersunds Rådhus AB. Tryck på "T" om du vill få filmen textad.

Just nu pågår de sista installationerna och anläggningen finjusteras. Men det är inte bara tekniken som behöver trimmas – även vi invånare måste bli bättre på att sortera rätt. Tyvärr hittas konstiga grejer som exempelvis gummistövlar, plast och dunkuddar bland matavfallet.

– Egentligen är det enkelt. Bara avfall som har med mat att göra ska läggas i den bruna papperspåsen. Då fungerar allt här hos oss, säger Annika Lidgren, marknadsansvarig på Biogas i Jämtland-Härjedalen AB.

Länk till hemsida om hur du sorterar matavfall.

Gasklockan i biogasanläggningen.

I slutet av processen samlas biogasen i gasklockan. Sedan går den till nedkylning för att övergå i flytande form.

Annika Lidberg och Anders Wennerberg hittar en gummistövel i matavfallet.

Hm, vi kan bli bättre på att sortera vårt matavfall. Annika Lidberg (t v) och Anders Wennerberg hittade en gummistövel i matavfallet förra veckan.

Under veckan besökte kommundirektör Anders Wennerberg anläggningen för att följa arbetet. Wennerberg är också VD för Östersund Rådhus AB, moderbolaget till biogasbolaget.

– Att en enda påse matavfall ger drivmedel för fyra kilometer, det hade jag ingen aning om och visar på hur viktig varenda påse är. Men då måste vi bli mycket bättre på att sortera rätt. Här kan vi göra bättre. Vi måste hjälpas åt, säger han.

Luktar mindre

I anläggningen rötas exempelvis matavfall, mejerirester och nötgödsel och blir till både biogas och biogödsel – ett naturligt gödningsmedel.

Efter uppgradering och förvätskning används biogasen som fordonsgas, medan rötresten blir till biogödsel för lantbruket.

– Många tycker att biogödsel luktar mindre än flytgödsel. Det blir inte lika stark lukt i närområdet när det sprids på åkrarna. Men största fördelen är att det växer bättre, säger Annika Lidgren.

Trygghet i oroliga tider

Från och med slutet av maj börjar anläggningen leverera biogas till tankstationer och biogödsel till lantbrukare i länet. Anders Wennerberg menar att satsningen är viktig för både klimatet och drivmedels- och livsmedelsförsörjningen.

– I oroliga tider är importerad konstgödsel en osäker resurs. Här har vi ett starkt lokalt alternativ. Drivmedel för tunga fordon i synnerhet kommer vara helt avgörande i en kris. Då känns det tryggt att vi i länet har både viljan och tekniken att producera både egen gödsel och drivmedel, säger han.

I månadsskiftet maj/juni börjar man levererar biogas.

Just nu jobbar man med att finjustera anläggningen. I månadsskiftet maj/juni börjar man leverera.

Fakta: Biogas i Jämtland-Härjedalen AB

Biogas i Jämtland-Härjedalen AB bildades i juli 2023. Inledningsvis ägdes bolaget gemensamt av de åtta kommunerna i regionen, men idag är Östersunds kommun ensam ägare.

Samarbetet med övriga kommuner regleras genom ett samarbetsavtal. Bolaget ingår i koncernen Östersunds Rådhus AB, som även omfattar Östersundshem AB och Jämtkraft AB.

VD för Östersunds Rådhus AB är Anders Wennerberg, som även är kommundirektör.

- Det är tre bolag som är viktiga för utvecklingen i Östersund och hela länet. I korthet driver de på den gröna omställningen och främjar tillväxten. När biogasbolaget snart börjar leverera så har vi en viktig aktör för drivmedelsförsörjning. Bolaget bidrar även till att minska lantbrukets beroende av importerat konstgödsel. Det känns bra i dessa orostider, säger Anders Wennerberg.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2025-05-12