Publicerad 2022-02-28

Östersunds kommun upplåter inte arenan till ryska eller belarusiska åkare

Östersunds kommun kommer inte att inte upplåta skidarenan till bruk för världscupen, så länge FIS fortsätter tillåta deltagare från Ryssland och Belarus att tävla. Anledningen är det ryska militära angreppet på Ukraina.

Beslutet fattades av kommundirektör Anders Wennerberg efter ett möte där majoriteten av politikerna i Östersunds kommun stod bakom en sådan åtgärd. Politikerna gav kommundirektören i uppdrag att meddela arrangör och dennes samarbetspartners att den kommunägda skidarenan inte står till förfogande för världscupen den 18-20 mars. I praktiken innebär det att världscupavslutningen inte kan hållas i Östersund så länge Ryssland och Belarus tillåts tävla.

- Majoriteten av politikerna var enade och tydliga med att det inte är aktuellt att upplåta arenan till tävlingar som läget är nu. Det går inte att låta de krigförande länderna fortsätta delta som om inget har hänt, vi behöver protestera mot de brott mot folkrätten som just nu begås i Ukraina. Vi har sett kraftiga reaktioner på alla politiska nivåer, och det här är vår markering, säger Anders Wennerberg, kommundirektör.

Östersund fick nyligen frågan från Svenska skidförbundet om att arrangera den avslutande världscupstävlingen i längdskidor, som var planerad att hållas i ryska Tiumen. Detta efter att det internationella skidförbundet FIS ställde in alla världscupstävlingar i Ryssland, på grund av det ryska angreppet på Ukraina. FIS har däremot inte ännu tagit något beslut om att inte låta Ryssland och Belarus tävla.

- Det är naturligtvis otroligt tråkigt att behöva fatta det här beslutet men det är också det enda rätta som läget är. Och så länge vare sig FIS, EU eller Sverige fattat något generellt beslut om att inte tillåta Ryssland och Belarus delta i tävlingar känner vi att det enda rimliga är att agera på egen hand, säger Anders Wennerberg.

Kontakt:

Anders Wennerberg, kommundirektör, 070-2169025

Effie Kourlos, kommunstyrelsens ordförande, 073-6612266

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-02-28