Publicerad 2022-03-31

Migrationsverket drar tillbaka behov av akuta boendeplatser – kommunen avvecklar

Migrationsverkets analys av behovet av akuta boendeplatser för skyddssökande från Ukraina visar att behovet har minskat, från tidigare 12 000 platser till 6000 platser. Det innebär att Östersunds kommuns planer på att upplåta bland annat campingen till akutboende avvecklas.

Migrationsverket skriver i ett brev till de kommuner som erbjudit platser att det för närvarande finns tillräckligt många boendeplatser för att täcka de omedelbara behoven för personer som söker skydd i Sverige. Samtidigt fortsätter arbetet med att ta fram fler långsiktiga boenden.

På en direkt uppmaning från Migrationsverket avvecklar Östersunds kommun omgående all beredskap för att tillhandahålla akuta evakueringsboende.

– Samtidigt som jag är stolt över hur snabbt vår organisation kunde få fram över 1000 platser för de ukrainska flyktingarna är jag förvånad över att Migrationsverket vågar be så många kommuner att inaktivera alla sina platser. Uppenbarligen har man lyckats väldigt väl i sina upphandlingar och fått tag på många platser den vägen, säger Anders Wennerberg, kommundirektör.

Diskussion om solidarisk fördelning

I brevet från Migrationsverket skriver man att diskussioner förs med regeringen om hur man ska få till en solidarisk fördelning av boenden mellan landets alla 290 kommuner.

– Det är helt nödvändigt för ett bra flyktingmottagande och något vi framfört från början. Det måste lösas. Vilka boenden man avser använda till den fördelningen är nu dock oklart, säger Anders Wennerberg.

Kontakt:
Anders Wennerberg, kommundirektör, 070-2169025

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-04-17