Publicerad 2022-10-21

Samisk språkvecka

Under vecka 43 är det den samiska språkveckan. Östersunds bibliotek har tillsammans med samiska kurs- och aktivitetssamordnaren Patricia Fjellgren tagit fram ett program för veckan.

Den samiska språkveckan ska uppmärksamma de samiska språken och höja deras status, och även öka kunskapen om de samiska språken och kulturen i hela samhället. Språkveckan uppmärksammas på flera håll i de nordiska länderna och av flera olika aktörer. I år är det fjärde året i rad som den samiska språkveckan genomförs.

- Under den här veckan hoppas jag att fler får möjlighet att höra och lära sig mer om våra samiska språk. I språken finns nycklarna till kulturen och andra sätt att se på världen och livet. Flerspråkighet är något som vi som samhälle ska sträva efter. Då har vi tillgång till fler världar och på så vis fler lösningar på utmaningar. Visste du att de samiska månaderna är kopplade till naturens cykler. I maj föds renkalvarna och på nordsamiska heter den miessemánu, renkalvmånaden, säger Patricia Fjellgren, samisk kurs- och aktivitetssamordnare på Östersunds kommun.

Evenemang under den samiska språkveckan

  • Måndag 24 oktober, klockan 15.00-16.00: Mijjieh saemiestibie, prïhtjegem jovhkebe jïh gïelem goltelibie. Buerie båeteme! Välkommen till sydsamiskt språkcafé!
  • Torsdag 27 oktober, klockan 18.30-19.30: Varför flerspråkighet för våra barn? Lena Huss, professor i finska vid Uppsala universitet och tidigare docent i minoritetsspråksforskning vid Helsingfors universitet, föreläser.
  • Fredag 28 oktober, klockan 09.00-10.00: Bokfrukost med samiskt tema.
  • Lördag den 29 oktober, klockan 13.00-15.00: Lustes laavadahke – Roliga lördagar. Minislöjd, berättelser och jojk. Vi pratar sydsamiska, nordsamiska och svenska.

Läs mer om evenemangen på Östersunds biblioteks hemsida.

Media inbjuds att delta på träffarna.

För frågor och ytterligare information, kontakta

Patricia Fjellgren, samisk kurs- och aktivitetssamordnare på Östersunds kommun, 076-007 61 81

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-04-17