Publicerad 2022-11-15

Lyckad satsning på företagande på landsbygden

Med finansiering från projektet ”Utveckla Näringslivet” summerar nu Östersunds kommun programmet ”Affärsutveckling för företagare på landsbygden”. Totalt har fyra grupper med cirka 30 företagare från olika branscher inspirerats av erfarna affärsutvecklare och varandra i hur de kan bli mer lönsamma i sina verksamheter.

- Vi är mycket nöjda med det kvalitativa utfallet av programmet. Mixen av digitala och fysiska träffar har varit bra, dels för att ge deltagarna ytterligare digital kompetens och dels för att inte ta av värdefull tid för resor till och från träffarna. Att vi arbetat branschöverskridande har varit ett extra plus då företagen på så sätt också skapat helt nya nätverk, säger Maria Stenhammar, näringslivsutvecklare på Östersunds kommun.

Guida in i framtiden

Programmets syfte har varit att guida företagen in i framtiden för bättre och smartare affärer. Träffarna har fokuserat på omställning, ekonomi, digitalisering, administration, samt marknadsföring och sälj.

- Det gäller att ha en plan A, B och C i företagandet. Mixen av olika branscher som kan lära av varandra samt vårt nära samarbete med Mariann Halvarsson på Almi som både deltagit och rådgivit företagen har verkligen uppskattats av deltagarna, säger Linda Wasell på Future Fridays som haft uppdraget att genomföra programmen tillsammans med kollegan Karin Gydemo Grahnlöf.

- Det här är den absolut bästa utbildningsinsats jag någonsin deltagit på som företagare, både vad gäller programmets innehåll, alla idéer och exempel vi fått ta del av samt att vi haft väldigt roligt, säger Ingela Mårtensson, som äger och driver Osterian, efter sitt deltagande.

Positiva reaktioner

- Vi har löpande utvärderat programmen och verkligen fått positiva reaktioner av deltagande företag. Kul att detta även har spridit sig till Strömsund och Bergs kommun, berättar Maria Stenhammar.

Östersunds kommun har under fyra år deltagit i Tillväxt­verkets projekt ”Utveckla företagsklimatet”. Tids­spannet för projektet var till en början 2018–2020, men tack vare goda resultat i de kommuner som deltagit så förlängdes projektet. Kostnaden för detta affärsutvecklingsprogram har tagits från projektet.

Mer information

https://ostersund.se/naringsliv-och-arbete/foretag-stod-och-radgivning/projekt-utveckla-foretagsklimatet.html

Programmet ”Affärsutveckling för företagare på landsbygden” har genomförts av byrån Future Fridays AB, https://www.futurefridays.se

Totalt har programmet inneburit introduktion, fyra moduler i hybridformat med en modul varit vikt för företagsekonomi där Almi, https://www.almi.se/ stått för innehåll och rådgivning. Alla deltagare har även givits möjlighet till individuell coaching.

Kontaktinformation

Maria Stenhammar, Östersunds kommun.

073-275 45 10.

maria.stenhammar@ostersund.se

 

Linda Wasell, Future Fridays

070-6747474

hello@futurefridays.se

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-04-17