Publicerad 2022-11-23

Kommunen lanserar tio samiska språkstipendier på vardera 5 000 kronor

De samiska språken är hotade och Östersunds kommun lanserar nu ett samiskt språkmotiveringsstipendium på 5000 kronor för att stimulera kommunens gymnasielever och kommunanställda att studera samiska.

– Vi måste se till att fler personer väljer att studera samiska, säger William Stenvall Zetterström, samisk kurs- och aktivitetssamordnare på Östersunds kommun.

Allvarligt hotade

De samiska språken är allvarligt hotade enligt UNESCO och det krävs åtgärder för att skynda på revitaliseringsprocessen.

Som samisk förvaltningskommun har Östersund ett ansvar att främja samiskan som urfolksspråk och det nya stipendiet är en del av det.

Tio stipendier

Det är tio stipendier på 5 000 kronor som kommer att delas ut varje år i samband med den internationella samiska språkveckan under hösten.

Alla gymnasieelever som är skrivna i Östersunds kommun och går på en gymnasieskola i kommunen kan söka.

För att bli tilldelad stipendiet ska den sökande gymnasieleven studera samiska under läsåret. Kommunens personal ska läsa en samiskakurs på universitet/studieförbund eller liknande.

Flera samisktalande i framtiden

Satsningen kommer från ett förbättringsförslag från en medarbetare som lämnades in den 12 november i år och som nu blir verkligenhet.

– Att kunna samiska är en otrolig tillgång och därför premierar vi nu personer som vill studera ett samiskt språk. Genom stipendiet säkrar vi även att kommunen får samisktalande personal i framtiden, eftersom det idag är svårt att rekrytera personal med den kompetensen, säger William Stenvall Zetterström, samisk kurs- och aktivitetssamordnare.

För frågor och ytterligare information, kontakta

William Stenvall Zetterström

Samisk kurs- och aktivitetssamordnare, Östersunds kommun

william.zetterstrom@ostersund.se

076-109 12 67

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-04-17