Publicerad 2023-01-10

Kommunen hjälper Ukraina till start i para-VM i Östersund

Östersunds kommun och Parasport Sverige bidrar till finansieringen av Ukrainas deltagande på para-VM i Östersund.
– Det var självklart att hjälpa dem, säger Anders Wennerberg, kommundirektör.

Parasport Sverige och Östersund kommer den 16–30 januari 2023 ta emot paravärldseliten inom längdskidåkning och skidskytte när staden står värd för VM i de båda idrotterna. Tillsammans med Parasport Sverige kommer Östersunds kommun att bidra till finansieringen av Ukrainas kostnader för att göra det möjligt för dem att delta på VM.

– Vi är glada över att kunna välkomna det ukrainska landslaget. Att ge den ukrainska truppen ett riktat stöd under VM har varit viktigt för oss, Ukraina och hela VM. Detta har möjliggjorts tack vare en finansiell insamling mellan Östersunds kommun, Parasport Sverige och våra partners, säger generalsekreterare Bo Sköld, Parasport Sverige.

"Extra glada"

Också Östersunds kommun hälsar Ukrainas landslag välkommen.

– Östersunds kommun är stolt värd för Para Nordic Skiing World Championships. Lite extra glada är vi över att det ukrainska laget nu har möjlighet att deltaga och det var självklart för kommunstyrelsen att hjälpa dem med ett ekonomiskt bidrag så att de kan komma hit till oss, säger Anders Wennerberg, kommundirektör.

"Ovärderligt bidrag"

Som arrangör vill Parasport Sverige göra sitt yttersta för att ge de närmare 30 kvinnliga och manliga ukrainska längdåkarna och skidskyttarna de bästa förutsättningarna när de ska kämpa om VM-medaljerna i Östersund.

– I denna svåra tid för alla ukrainare, och ukrainsk idrott i synnerhet, är Ukrainas Paralympiska Kommitté och Ukrainas skidlandslag oerhört tacksamma över det otroliga arbete som Svenska Parasportförbundet, partners, Östersunds kommun och andra involverade har gjort med insamlingskampanjen. Det har gjort det möjligt för vårt lag att delta i para-VM. Vi uppskattar verkligen detta ovärderliga bidrag till utvecklingen av den ukrainska paraidrotten, säger Kseniia Kryvenko, International Relations Manager, Ukrainas Paralympiska Kommitté.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-04-17