Publicerad 2024-01-24

Vernissage och konstnärssamtal:

Hjortronen har knutit sig/Erinringar – vad ljus och skugga berättar

I samband med ombyggnaden av Östersunds kommunhus har konstnärerna Birgitta Burling och Tomas Colbengtson skapat konstverk specifikt till Kommunhuset. Nu har alla chans att ta del av processen bakom deras konstverk i en gemensam utställning på Gaaltjie.

I utställningen presenteras inspirationen och arbetet bakom de nya konstverken samt ett urval av andra verk från de båda konstnärerna.

Vad: Vernissage av utställningen Hjortronen har knutit sig/Erinringar – vad ljus och skugga berättar

När: 24 januari, från 18.30

Var: Gaaltije, Köpmangatan 58, Östersund

  • Från 19.00 kommer det att vara ett konstnärssamtal mellan konstnärerna som leds av Åsa-Viktoria Wihlborg, ArtPlatform.

Utställningen pågår till 1 mars.

— Det brinner i den samiska konstvärlden, av vrede, nyskapande, sorg, glädje, kreativitet, liv och uppgörelse med kolonialismen. Det känns fantastiskt att så många samiska konstnärer nu vill arbeta i Östersund och att den samiska konsten tar plats i den offentliga miljön, säger Camilla Olofsson, samisk samordnare på Östersunds kommun.

— Den kommunala konstsamlingen har berikats med många nya inköp och konstnärliga gestaltningar till kommunhuset från samtida konstnärer som är lokalt, nationellt eller internationellt verksamma. Kommunen vill att konsten ska kunna tala till och spegla alla medborgare, säger Kata Wennberg, konst-och kultursamordnare på Östersunds kommun.

Detalj från Hjortronen har knutit sig och Erinringar – vad ljus och skugga berättar.

Enprocentsregeln

Det är tack vare att Östersunds kommun tillämpar enprocentsregeln som de två konstnärerna har kunnat skapa platsspecifika gestaltningar. Enprocentsregeln har tillämpats i Östersunds kommun sen 1983, och innebär att när kommunen bygger om eller bygger nya kommunala byggnader går alltid en procent av entreprenadkostnaden till konstnärlig gestaltning.

Mer om konstnärerna:

Birgitta Burling (f. 1950) är född i Morjärv, Norrbotten och är idag verksam i Stockholm. Hon är utbildad på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm och har ställt ut både i Sverige och utomlands. Hon har även varit verksam som lärare på KTH Arkitektskolan i Stockholm. Till det nya kommunhuset har hon skapat det 63m2 stora konstverket Hjortronen har knutit sig bestående av en fantasimarmorerad väggmålning med utanpåliggande abstrakta målningar.

Tomas Colbengtson (f. 1957) är uppväxt i Björkvattnet, Tärnaby och har en Masterexamen från Konstfack (1991) där han senare undervisat i grafik. Idag är han verksam i Stockholm och Saepmie och har utställningar både i Sverige och internationellt. I entrén till det nya kommunhuset möts besökarna av hans verk Erinringar – vad ljus och skugga berättar. Verket består av ett mönster på några av byggnadens glaspartier som sammanfogar motiv från Jämtlands historia.

Kontakt:

Kata Wennberg, kultursamordnare Östersunds kommun: 063-14 39 62 / 076 119 41 23

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-01-24