För dig som är barn eller ungdom

De här sidorna är särskilt till för dig som är ung. Här vill vi som jobbar på socialförvaltningen i Östersund berätta lite om vad vi jobbar med, hur vi kan hjälpa dig och om hur du kan komma i kontakt med oss.

Ungdomar dinglar med benen utför en brygga med vatten som bakgrund

Du har rätt att må bra...

Som barn och ungdom har du rätt att bli väl omhändertagen och bemött med kärlek och respekt. Du har rätt att vara trygg och få en god fostran. Ingen får slå dig eller göra saker som får dig att må dåligt. Ingen får heller straffa dig eller ställa orimliga krav, säga taskiga saker, håna eller hota dig. Alla barn ska ha någon vuxen som tar hand om dem, en vårdnadshavare. Oftast är det dina föräldrar som är dina vårdnadshavare.

På Barnombudsmannens sida Koll på soc kan du hitta mer information:

Som barn är man beroende av att de vuxna i ens närhet skyddar och tar hand om en så att man kan utvecklas på ett bra sätt. Det kan gälla allt ifrån känslomässigt stöd till att du får mat och rena kläder.

Oftast klarar föräldern att hjälpa och stötta sitt barn, men ibland räcker inte förmågan till, trots att viljan finns där. Av olika anledningar förmår inte föräldern sådana saker som att ge sitt barn tillräckligt med omvårdnad, mat eller hjälpa till så att barnet kommer iväg till skolan på morgonen.

Kanske är föräldern våldsam eller hotfull. Kanske bryr sig inte föräldern om var barnet är om dagarna eller på kvällar och nätter. Kanske har föräldern så fullt upp med sina egna problem att barnet glöms bort.

Förutom att man som barn då kan känna sig övergiven, ledsen och otrygg kan det också leda till man råkar illa ut genom att man hamnar i fel sällskap eller på platser där man utsätts för brott. Relationen och förtroendet mellan barnet och vuxenvärlden riskerar också att skadas.

Prata med oss på Soc!

Vi på Soc kan hjälpa och stötta dig och din familj på många olika sätt. Hjälpen kallas för insatser. En insats kan till exempel vara att du får träffa andra barn eller unga som har varit med om samma sak som du och prata om det som har hänt. Eller att dina föräldrar får hjälp att betala mat och hyra.

Det här kan vi hjälpa dig med

Det här är några av de saker som vi på Soc hjälper till med:

  • när man inte har det bra hemma
  • när familjen inte klarar sin ekonomi
  • när man själv eller någon annan i familjen blir slagen
  • när man själv eller någon annan är utsatt för sexuella övergrepp
  • när man själv eller någon annan har problem med alkohol eller droger
  • när man har problem med kriminalitet

För oss är det både kul och viktigt att ha kontakt med dig. Undrar du något, tycker du att vi har uttryckt oss konstigt eller har du något annat du vill berätta för oss? Det är viktigt för oss att det känns enkelt för dig att få kontakt och att du kan få svar på dina frågor och funderingar!

Behöver du hjälp?

Om du - eller någon annan, behöver hjälp eller behöver komma i kontakt med oss så ringer du Kundcenter 063-14 30 00. Där ser vi till att du kommer rätt.

Om du behöver akut hjälp - ring 112 för att komma till SOS Alarm. Du kan också läsa mer om akut hjälp här på vår sida:

Akut hjälp

Vi på kommunen kan också erbjuda många andra sorters hjälp både till dig och din familj.

Stöd till barn och unga

Stöd till familjer och föräldrar

Vi har tystnadsplikt och anmälningsplikt

Vi som jobbar på socialförvaltningen har tystnadsplikt samtidigt som vi har anmälningsplikt. Det betyder att vi inte berättar för någon annan vad vi pratat om, om inte du säger att det är okej. MEN om vi får veta något som gör oss oroliga måste vi rapportera det vidare, så att du kan få hjälp. På UMO finns bra förklaringar på vad anmälningsplikt, tystnadsplik och sekretess innebär.

Sekretess och tystnadsplikt (UMO - din ungdomsmottagning på nätet)

Anmälningsplikt (UMO - din ungdomsmottagning på nätet)

Du behöver inte berätta vad du heter eller vem du är när du kontaktar Kundcenter om du inte vill. Du kan däremot inte vara anonym om du redan har berättat vem du är eller om det framgår på något annat sätt.

Så söker du stöd som kräver biståndsbeslut

Vissa sorters stöd kräver ett biståndsbeslut från en socialsekreterare. Det gäller till exempel ungdomsstöd och kontaktperson. Du som är mellan 15 och 17 år kan själv ansöka om stöd som kräver biståndsbeslut. Du kan fylla i e-tjänsten här.

 

Du kan också kontakta Kundcenter - se kontaktuppgifterna längst ned.

Sidan uppdaterad 2024-08-27