Förändring: Förskolan Blåhammaren
Det finns nu ett förslag om att flytta förskolan Blåhammaren till förskolan Storfjället. Orsaken är att antalet barn i kommunen sjunker kraftigt nu och de kommande åren. Därför behöver vi anpassa förskolestrukturen.
Aktuellt just nu
Informationsmöte 20 mars
Den 20 mars får vårdnadshavare komma på ett informationsmöte. Då får de veta mer om förslaget och vad som händer framöver. Mötet är bara för vårdnadshavare.
Beslut 26 mars
Barn- och utbildningsnämnden bestämmer den 26 mars om förskolan ska flytta eller inte. Vårdnadshavare får information via Tempus efter beslut.
Vad innebär förslaget?
Förslaget är att förskolan flyttar efter sommarsammanslagningen. Förskolan Blåhammaren ingår inte i sommarsammanslagningen i år. De kommer att vara kvar på Blåhammaren under sommaren. Barnen börjar på Storfjället från den 4 augusti.
Om förskolan ska flytta följer barn och pedagoger med till Storfjället. Rektor och personalen ordnar så att det blir tryggt och bra för alla barn. Information om inskolning kommer senare via Tempus.
Om vårdnadshavare inte vill att barnet ska gå på Storfjällets förskola ansöker de om plats på annan förskola. Barnet har inte förtur i kön då.
Vårdnadshavare får information och stöd under hela processen, både via appen Tempus och förskolan.
Varför?
Antalet barn i förskolan minskar nu och de kommande åren. Det betyder att många förskolor har tomma platser.
För att kunna fortsätta erbjuda en bra förskola för alla barn i kommunen behöver vi förändra strukturen. Den ska fungera bra oavsett om det är få eller många barn som behöver förskola.
Förvaltningen har tittat på olika alternativ. Målet är att skapa en trygg, lärorik och likvärdig förskola för alla barn.
Därför gör vi förändringar i förskolestrukturen
Ett alternativ är att flytta förskolan Blåhammaren till förskolan Storfjället. Det finns plats på Storfjället för alla barn som går på Blåhammaren. Därför föreslår Barn- och utbildningsförvaltningen att förskolorna slås ihop.
Om förskolorna blir en, kan vi:
- Minska tomma platser på förskolorna. Det gör att vi kan använda våra resurser på ett bättre sätt och behålla pedagoger.
- Spara pengar på lokaler, städning och kök.
- Samla fler pedagoger på färre förskolor, så att undervisningen blir ännu bättre. Pedagogerna kan samarbeta bättre och rektor får lättare att lösa vikarier.
Hur ser ni till barnens bästa?
Vi ska erbjuda en trygg, rolig och lärorik förskola för alla barn i kommunen. För att göra det behöver vi säkerställa att vi kan lägga pengar där de hör bäst hemma: på barnens utbildning, i form av utbildade pedagoger som får goda förutsättningar att utbilda barnen.