Cistern, oljetank
Om du ska installera eller ta en cistern ur bruk måste du anmäla det till oss. Vissa typer av cisterner måste du också kontrollera regelbundet, både för miljöns skull och för människors hälsa.
Det är du som har en cistern som är ansvarig för att se till så att du följer reglerna som gäller för cisterner. Du måste till exempel alltid anmäla om du ska installera en cistern, eller om du ska sluta använda din cistern (ta den ur bruk).
Du måste också själv ta reda på om din cistern hör till de cisterner som behöver kontrolleras, och du ansvarar själv för att se till att kontrollerna utförs i rätt tid.
Cisterner i vattenskyddsområden
Om du bor inom ett vattenskyddsområde måste cisterner i och ovan mark ha ett sekundärt skydd. Rörledningar och slangledningar ska vara dubbelmantlade eller ha annat sekundärt skydd. (NFS 2021:10, kap 5, 1§)
Töm och rengör cisternen om den inte används!
Vid till exempel installation av berg-, sjö- eller jordvärme är det vanligt att den gamla oljepannan och cisternen inte längre används. Om du inte längre ska använda din cistern eller oljetank måste du tömma och rengöra den för att undvika olyckor med risk för stora kostnader för dig som fastighetsägare.
Du ska också ta bort ledningar, påfyllningsrör och avluftningsrör så att cisternen inte fylls på av misstag. Efter tömning och rengöring bör du också gräva upp och ta bort cistern om den är nergrävd i marken. Det är annars svårt att kontrollera om marken under är förorenad.
Observera att resterna från rengöringen av tanken är att betrakta som farligt avfall och ska lämnas för destruktion. Finns det en nivåmätare som innehåller kvicksilver ska den också betraktas som farligt avfall och lämnas till en mottagningsstation för farligt avfall.
Anmäl till oss när du tar en cistern ur bruk
Du ska också anmäla till oss att din cistern är tagen ur bruk. Du anmäler genom att skicka in blanketten Anmälan om cistern ur bruk.
Vi tar ut en avgift enligt miljöbalken för att handlägga ditt ärende. Avgiften motsvarar en timmes handläggningstid. För 2022 är taxan 1 250 kronor per timme.
Vissa cisterner kräver bygglov
Det kan också krävas bygglov för fasta cisterner eller motsvarande där du ska förvara av hälso- och miljöfarliga produkter och brandfarliga ämnen. Det krävs dock inte bygglov för en liten cistern eller en liten fast anläggning som endast är avsedd för en viss fastighets behov.
Exempel på sådana anläggningar är en oljetank till ett bostadshus eller en bensin- eller oljetank på en jordbruksfastighet. De kan dock vara tillståndspliktiga genom annan lagstiftning som till exempel den nämnda förordningen om brandfarliga och explosiva varor.
Kontakta oss om du är osäker på vad som gäller i ditt fall.
En invallning till en cistern, till exempel ett betongtråg, kan kräva bygglov om du ska lägga tak över invallningen.
Om du ska förvara brandfarliga eller explosiva varor i en cistern som rymmer mer än 10 m³ måste du också ansöka om tillstånd hos Räddningstjänsten.