PFAS i bär, svamp och vilt på Frösön
I en ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har halterna av PFAS i bär, svamp och vilt på Frösön undersökts. På Frösön i anslutning till Frösö Park och Bynäset finns områden med höga PFAS-halter som framför allt är kopplade till Försvarsmaktens brandövningsverksamhet vid före detta F4 Jämtlands flygflottilj.
Studien genomfördes under perioden 2021–2022 under ledning av SLU-forskarna Frauke Ecke och Lutz Ahrens. Forskarna har samlat in prover från blek taggsvamp, hallon, blåbär, lingon, skogssork, rådjur och älg från olika platser på Frösön och har mätt PFAS-halterna i dessa. Proverna från Frösön har sedan jämförts med prover tagna i ett kontrollområde utanför Umeå.
PFAS finns i djur, växter och svamp
Resultaten visar att det finns PFAS i både djur, växter och svamp. Halterna i bär var låga och skiljde sig inte nämnvärt åt mellan kontrollområdet och Frösön, men i en del djur och svampar uppmättes högre halter på Frösön än i kontrollområdet.
Högst är halterna i sorkar
Högst halter finns i sorkarna, som rör sig över en begränsad yta samt får i sig mycket jord och som alltså blir väldigt utsatta för föroreningarna. De provtagna sorkarna har fångats i närheten av den före detta brandövningsplatsen på Bynäset. Rådjuren har något högre PFAS-halter än älgarna, sannolikt för att rådjuren rör sig över mindre områden än älgarna. Högst halter uppmättes i levern på djuren.