Byutveckling

På landsbygden spelar civilsamhället en avgörande roll för kultur- och idrotts­utövandet samt för att hålla samlings­lokaler igång. I lokalerna bedrivs verk­sam­het som bidrar till både gemen­skap och en känsla av sammanhang. En god gemenskap och ett rikt utbud av aktiviteter är gemensamma drag för många platser som anses attraktiva.

Folk köar utanför liten bod

Bilbingo i Häggenås

Skapa en hållbar förening

Hitta föreningens "varför"

Många föreningar har tappat bort sitt "varför" – varför finns vi? Syftet har blivit att underhålla en fastighet. Ta ett steg tillbaka och reflektera över föreningens syfte. Ställ er frågor som:

  • Varför finns vi som förening?
  • Vad vill vi uppnå med vår verksamhet?
  • Vilken roll spelar fastigheten i detta?

Bjud in till ett stormöte för att gemensamt utforska detta. Om det är möjligt, sök medel för att arrangera en middag eller workshop. Skapa en plattform där ni tillsammans kan hitta ett gemen­samt fokus och nya vägar framåt.

Under och efter stormötet är styrelsens uppgift att ta hand om de idéer och förslag som kommer fram samt att uppmuntra deltagarna att ta egna initiativ. Det är viktigt att ge människor både frihet och ansvar, så att de vågar prova på att engagera sig.

Det bästa sättet att skapa engagemang är att låta människor ta eget ansvar utan att begränsas av alltför många regler och pekpinnar. Detta skapar utrymme för kreativitet och stärker viljan att bidra.

Skapa förutsättningar för generationsväxling och nya engagerade

Många föreningar står inför samma utmaning: en liten styrelse kämpar med att hålla verksamheten igång och dra in pengar för att täcka fastighetens kostnader. Samtidigt är det svårt att få nya medlemmar att engagera sig, vilket ofta kopplas till bristande intresse eller engagemang.

Gör ideellt engagemang tillgängligt och välkomnande

Många har ingen tidigare erfarenhet av föreningsarbete, vilket kan göra det svårt att ta steget att engagera sig. Föreningen kan underlätta genom att skapa tydliga roller och uppgifter som är enkla att förstå. En kort introduktion eller en mentor som stöttar nya medlemmar kan vara ett bra sätt att göra tröskeln lägre. Det är också viktigt att lyfta fram värdet av ideellt arbete – både för föreningen och för individen – så att det känns meningsfullt och givande att bidra.

Tydliggör syftet och skapa relevant verksamhet

Ett tydligt syfte är avgörande för att locka fler att engagera sig. Föreningen bör kom­muni­cera varför den finns och vilka mål den har, så att medlemmarna förstår vilken skillnad deras insats gör. För att skapa relevans kan verksamheten anpassas efter medlemmarnas intressen och behov. Genom att involvera medlemmarna i planeringen av aktiviteter blir verksamheten både engagerande och meningsfull för fler.

Var öppen för förändring och nytänkande

Rigida strukturer kan göra det svårt för nya idéer och medlemmar att ta plats. För att främja engagemang är det viktigt att våga testa nya sätt att organisera arbetet och använda moderna verktyg som underlättar samarbetet. Skapa en kultur där nya idéer välkomnas och där det känns meningsfullt att bidra med förslag. Genom att visa att förändringar är möjliga skapas en dynamisk och inkluderande förening där fler känner sig delaktiga och engagerade.

Tänk på!

Styrelsen ska fungera som motorn som driver engagemanget framåt, inte som den som utför allt arbete själv.

Slakta en hembygdsgård

För att stötta föreningslivet har kommunen under 2023 och 2024 satsat på hållbara föreningar. Syftet var att hjälpa föreningar att se över sin verksamhet och sina utmaningar för att sen kunna justera och göra verksamheten långsiktigt hållbar.

Kommunen tog hjälp av Simon Jaktlund, som intervjuat, besökt föreningar, granskat gamla protokoll, diskuterat idéer – både nya och gamla – och hjälpt till att väcka nya tankar och perspektiv. Satsningen fick det inofficiella namnet "Slakta en hembygdsgård" som en tanke­väckande provokation: vad skulle hända om man inte längre behövde ta ansvar för en fastighet?

I foldern "Slakta en hembygdsgård" hittar du mer information och tips kring att driva förening.

Ladda ner foldern "Slakta en hembygdsgård" Pdf, 9.6 MB.

För dig som vill fördjupa dig ytterligare:

Framsidan av foldern
Sidan uppdaterad 2025-01-28