Publicerad 2025-03-18

"Det är okej att göra fel"

När Max Segerstens dotter gjorde sin praktik på hans arbetsplats fick han upp ögonen för värdet av att ta emot praktikanter. Nu delar han med sig av vikten av att ta emot praktikanter. Både för den egna verksamheten och ungdomarna som gör praktik, men även för samhället i stort.

Bild på Max Segersten vid sitt skrivbord. 

– Hur mycket vet man egentligen när man går i åttonde klass om vad man vill bli som vuxen? Det är så viktigt att ungdomar får komma ut på arbetsplatser och prova på olika yrken. Framför allt måste de få chansen att ställa alla sina frågor, säger Max Segersten, enhetschef på sektor Städ och Service.

Att ta emot praktikanter kan kännas som ett stort steg för många företag. Det kan finnas oro över hur mycket tid det tar eller vilka krav som ställs på handledning. Max medger att det kräver engagemang, men menar att fördelarna väger upp.

– Såklart krävs det lite planering för att det ska bli en bra upplevelse. Om praktikanterna bara får stå och titta på blir det tråkigt. Men det behöver inte vara svårare än att skapa delaktighet och göra praktikanten till en del av teamet.

Samhällsansvar och rekryteringsmöjlighet

Att ta emot praktikanter handlar inte bara om att ge ungdomar en chans att upptäcka arbetslivet – det är också en möjlighet för arbetsgivaren att visa upp sin verksamhet och kanske till och med hitta framtida kollegor.

– Det är mycket möjligt att vi väcker intresse för vår bransch när vi har praktikanter här. Man vet aldrig om det är en framtida kollega som är här på praktik. Dessutom känner man ett samhällsansvar, en känsla av att man bidrar med något till samhället, säger Max.

Våga testa

För att praktikperioden ska bli lyckad krävs planering, men framför allt engagemang. Max beskriver hur de aktivt arbetar för att skapa en trygg och lärorik miljö för praktikanterna. Dessutom är en viktig del av upplägget att bygga en förlåtande kultur, där praktikanterna förstår att det är okej att göra fel.

– De ska känna sig som en del av gänget från dag ett. Vi ser till att de får testa olika arbetsuppgifter i sin takt och att de vågar ställa frågor. Vi försöker utmana dem successivt med uppgifter de klarar av. Ingen ska känna sig osäker eller rädd för att misslyckas. Det är okej att göra fel, säger Max.

Det kan upplevas svårt att ta emot praktikanter. Men enligt Max är det enklare än vad det verkar.

– Det kan kännas som att man skriver under ett stort kontrakt, men i själva verket är det inte så svårt. Det viktigaste är att vara öppen och se det som en möjlighet snarare än en belastning.

Max skickar med en sista hälsning till alla som överväger, men tvekar, på att ta emot praktikanter:

– Jag säger ta emot praktikanter! Det är roligt, tillfredsställande och man får en känsla av att man gör något bra. Det blir dessutom en omväxling i vardagen. Ja, ja och ja, ta emot praktikanter!

Max Tipsruta

  1. Tänk långsiktigt – Det är en jättebra möjlighet att få visa upp en bra sida av sitt yrke. Det kan vara framtida medarbetare man har på praktik!
  2. Ta vara på den korta tiden – Praktikperioderna går fort, plötsligt blixtrar det till och praktikanten är borta. Se till att ta vara på tiden med dem. Det blir tomt utan dem!
  3. Planera in det – Se till att det är under en rättvis period för praktikanten. En tid som inte är den stressigaste, utan en period där det är lagom med arbete.

Bli med praktikant!

Ta chansen och ta emot praktikanter du också! Vem vet – kanske är det en framtida kollega du tar emot?

Behöver du mer inspiration? Läs mer på "Bli med praktikant"

Är du intresserad av att ta emot praktikanter? Läs mer på "För dig som erbjuder prao"

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2025-03-24