Publicerad 2023-09-08

Internationellt erkänd kock och matinspiratör från Jämtland deltog på Bergen Food Festival – ackompanjerad av mathantverk från hela regionen

Förra veckan deltog Östersund Creative City of Gastronomy på Bergen Food Festival i Norge - en smakfest som lockade över 200 000 besökare. Lokala kockar serverade det bästa som Vestlandet har att erbjuda i mat- och dryckesväg, samtidigt som internationella kockar och producenter från UNESCO:s gastronomistäder bjöd på lokala smaker från världens alla hörn.

Från Östersund Creative City of Gastronomy deltog Lena Flaten, internationellt erkänd kock, matinspiratör och författare. Hon fick chansen att bjuda på en gastronomimiddag – en åttarätters avsmakningsmeny – som tillagades tillsammans med två andra gastronomikockar från Portugal och Italien. Lena visade även upp de jämtländska smakerna i en show-cooking på matfestivalens scen.

”Älskar att laga mat över öppen eld”

– Årets tema ”open flame” tilltalade mig eftersom jag älskar att laga mat över öppen eld. Vi reste ner med utvalda säsongsråvaror och kombinerade rätter med textur, smak och tradition i fokus – för att visa den bredd som är representativ för vår region. Mat är ett sätt att kommunicera vår kultur och vår identitet, och den berättar en historia om platsen vi bor på. Vi är en region som är oerhört rik på råvaror, människor och traditioner, säger Lena Flaten.

Lena var på plats tillsammans med en grupp stolta representanter från Jämtland Härjedalen. Med sig hade de väskorna fulla av mathantverk från precis hela Jämtland Härjedalen.

”Mathantverket från vår region är en smaksensation i sig”

– Mathantverket från vår region är en smaksensation i sig och vi hade med oss produkter som representerade hela Jämtland Härjedalen; ostar, rybsolja, bärdrycker, kaffe, tunnbrödchips och extraordinära drycker gjorda av björksav. Att vi har mathantverkare i världsklass och helt fantastiska råvaror blir extra tydligt i mötet med representanter från andra länder. Det är något vi ska vara otroligt stolta över, säger Marica Hamberg, Focal point för Unesco Creative City of Gastronomy på Östersunds kommun.

Bergen och Östersund är båda utsedda till UNESCO Creative City of Gstronomy, som de två enda städerna i Norden.

För frågor och ytterligare information, vänligen kontakta:

Marica Hamberg, Utvecklingsstrateg, område näringsliv och tillväxt

Focal Point Östersund UNESCO City of Gastronomy

Mobil: 073-181 7873

E-post: marica.hamberg@ostersund.se

Läs gärna mer här: https://www.ostersund.se/kommun-och-politik/kvalitet-och-resultat/unesco-creative-city-of-gastronomy.html

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-09-08