MEDmobilitet - projekt för hållbara resor
Att våga och orka ändra till hållbara resvanor kräver motivation, möjligheter och förmåga. Det kan man få bland annat genom dialoger och coachning. Projektet MEDmobilitet har undersökt metoder för det och resultatet är en handbok för coachning av hållbara resor.
Enbart fakta inte tillräckligt för förändring
Hälsan och ekonomin förbättras när vi reser hållbart. Dessutom minskar utsläppen av växthusgaser. Det finns alltså många vinster med att ta bussen, cykla och gå. Trots detta kan förändringar vara utmanande och alltför få väljer att ställa om till hållbara resor. I detta grundades idén till MEDmobilitet.
Handbok för coachning
Projektet har resulterat i en handbok för coachning av hållbara resor. Under projektet har kommunen haft kontakt med 440 medborgare för mer hållbara resor. Deltagarna blir förebilder och ambassadörer som förhoppningsvis väcker tankar som leder till handling hos andra och på så sätt snabbar på klimatomställningen. För att våga och orka ändra resvanor behövs motivation, möjligheter och förmåga.
Digital coachning och prova på-aktiviteter
Med digital coachning, dialog och prova på-aktiviteter stärks individer att resa hållbart och bli förebilder för andra. Deltagarna blir förebilder och ambassadörer som förhoppningsvis väcker tankar hos andra som leder till handling. På så sätt snabbar vi tillsammans på klimatomställningen.
Dialoger för att fylla gap
Dialogerna är utformade för att fylla gapet som finns mellan traditionella så kallade Mobility Management-åtgärder och behovet av att stärka fler individer till att göra hållbara resval.
MEDmobilitet coachar för att inspirera till beteendeförändring.
Coachningen är uppdelad i två spår:
- Djupgående coachning i dialoger – verktyg och stöd för beteendeförändring av resvanor samt kunskap om effekter av hållbara resor genom metoden De 4 Hållbarhetspilarna som projektledarna utvecklat.
- Kortfattad coachning i prova-på-aktiviteterna – fokus på spridning
Ekonomiska incitatment
Människor har olika höga trösklar för att göra förändring, där båda spåren på olika sätt kan hjälpa till att komma över tröskeln. Ekonomiska incitament och gratis prova-på under en period kan vara ett lyckosamt drag. Det ökar arenan för att nå fler som gör förändring och kan bli förebilder och ambassadörer.
Handbok kommer inom kort
En handbok med innehåll, schema, övningar, talarmanus, checklistor och bakgrundsmaterial och kommer finnas här på hemsidan innan årsskiftet.
Tanken med handboken är att underlätta så att fler kommuner genomför dialoger som stärker fler till hållbart resande.
Aktiviteter i projektet
- Handbok för coachning och dialog utifrån metoden Styrkebaserad utveckling.
- Fyra dialogomgångar i Östersunds kommun. Lit, Brunflo, Remonthagen och centrala Östersund.
- Pilot med Sommartrampare som engagerade cirka 50 personer. Deltagarna fick en cykelservice för att cykla till arbetet under en bestämd tidsperiod.
- Pilot med Bilpoolare. Deltagarna fick möjlighet att använda bilpool under en månad. Vad vi känner till är det Sveriges första försök i sitt slag.
- Två externa slutseminarium.
Metoder för dialog
Under förstudien använde vi den så kallade tjänstedesignmetoden för att utveckla material och genomföra dialogerna. Den bygger i sin tur på en annan metod - Styrkebaserad utvecklingsmetod.
Styrkebaserad utvecklingsmetod grundar sig i att lyfta framgångsfaktorer och stärka deltagarna till att göra förändringar. Metoden är passande för att stärka individen att få kraft, på gruppnivå formas en gemensam målbild som ger styrka och hopp för att lyckas med klimatomställningen. Metoden Styrkebaserad utveckling rekommenderas av Sveriges kommuner och regioner, SKR.
Om projektet MEDmobilitet för hållbara resor
Projektet är en förstudie som utvecklar medborgardialoger baserat på metoden Styrkebaserad utveckling. Projektet ska resultera i ett utvecklat arbetssätt i komplexa samhällsfrågor och manualer som kommer finnas tillgängliga för alla.
Projektet finansieras av Energimyndigheten och är ett så kallat portföljprojekt till projektet Klimatneutrala Östersund 2030, en satsning inom Viable Cities som pågår till 31 december 2024.