Hur påverkas du av översvämning i det kommunala avloppet?
Det är inte längre tillåtet att koppla dräneringsledningar eller leda dagvatten, det vill säga regn och smältvatten, till det allmänna ledningsnätet för avloppsvatten. Anledningen är att det ökar risken för översvämningar, även bostäder.
Förr var det tillåtet att koppla vatten från tomtens mark, tak och uppfarter till det kommunala avloppsnätet. Det finns fortfarande en del sådana gamla kopplingar kvar.
Anledningen till att regn, smältvatten och dräneringsvatten inte får kopplas till avloppsledningarna är att belastningen blir för stor på ledningsnätet och det blir större risk för översvämningar. Det blir helt enkelt för mycket vatten i ledningarna. Men också för att allt vatten i avloppsledningarna renas i reningsverket. Det blir väldigt stora volymer rent vatten som renas i onödan. Då är det bättre att ha en utkastare på stuprören och låta marken ta hand om vattnet från taken. Eller samla det i tunnor för att använda till att vattna växter.
- Numera är vi med och granskar detaljplaner och byggplaner när det planeras för nya byggen för att rätt vatten ska hamna i rätt ledningsnät. Vi byter eller renoverar också gamla ledningar och söker efter felkopplingar, säger Sofia Olsson, utredningsingenjör.
Det här kan du göra för att minska risken för översvämning hemma hos dig
Utöver att vi får regnvatten och dräneringsvatten som inte behöver renas till reningsverket så finns det ett problem till med att leda regn och dräneringsvatten till avloppsledningarna. Om det blir fullt i avloppsledningen så finns det risk att vattnet letar sig bakåt och kan komma upp i golvbrunnar som är anslutna till ledningen. Då kan det bli översvämning i källare, garage och tvättstugor till exempel.
Det finns några saker som fastighetsägare kan göra själva för att skydda sig från avloppsöversvämningar och för att minska skadorna om det ändå skulle hända. Några exempel är:
- installera skyddsanordning som hindrar vatten att trycka upp genom golvbrunnen, till exempel en backventil eller en speciell golvbrunn som går att stänga
- underhåll befintliga skyddsanordningar regelbundet
- installera en fuktvarnare som larmar vid vattenläcka eller översvämning
- spola bara ner kiss, bajs och toapapper i toaletten
Läs mer om hur du ska göra om det skulle bli översvämning i ditt hus:
Bygga nytt för regn och smältvatten
Läs i kommunens ABVA (Allmänna bestämmelser om vatten och avlopp) om vad som gäller för ledningar från fastigheten till det kommunala avloppsnätet. Punkt 12 och 13
Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera