Publicerad 2024-09-13

Vi utmanar Marcus Noterius att äta klimatsmart i en vecka

Maten vi äter står för en stor del av våra utsläpp på individnivå, ungefär en fjärdedel. Reportern Marcus Noterius har nu antagit utmaningen att äta i enlighet med One Planet Plate, i en vecka. Syftet är att fler ska få upp ögonen för matens klimatpåverkan och göra bättre val.

Man och kvinna står i ett kök och ser glada ut och håller i grönsaker

Marcus Noterius, reporter på Tv4 och Malin Ölund, Torsta gårdsrestaurang, tillagar bönburgare enligt One Planet Plate.

Utmaningen - att äta enligt One Planet Plate i en vecka

Utmaningen som Marcus Noterius har fått av oss går ut på att han ska äta enligt One Planet Plate i en vecka. Han kommer till Klimatseminariet och redovisar hur det går och det kommer även att göra ett uppföljande inslag på Tv4.

– Den är väl ungefär 50/50, handen på hjärtat, säger Marcus Noterius om sannolikheten att han ska klara utmaningen utan att fuska.

Han lovar dock att han ska göra sitt bästa och vi önskar honom lycka till!

Om "One Planet Plate"

Det här är One Planet Plate:

  • En måltid släpper ut max 0,5 kilo koldioxidekivalenter (CO2e).
  • Råvarorna som används har grönt ljus i WWF Köttguiden och WWF Fiskguiden, samt grönt och gult ljus i WWF Vegoguiden.
  • Dessutom är allt ris, spannmål, raps, potatis, lök och morötter ekologiskt.

One Planet Plate har utarbetats av Världsnaturfonden (WWF).
Läs mer: One Planet Plate - wwf.se

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-09-13