Publicerad 2024-10-30

Unik maskin återvinner gummigranulat på Jämtkraft Arena

Östersunds kommun har tagit ett stort kliv för att minska spridningen av mikroplaster från konstgräsplaner. Med hjälp av en ny maskin, utvecklad av Kjell Sundholm på Topsoil Sweden, kan nu gummigranulat som används på Jämtkraft Arenas två konstgräsplaner renas och återanvändas.

En person sträcker fram handen och fångar upp renat granulat som åker ur maskinen.

Kjell Sundholm fångar upp det renade granulat som kommer ut från hans maskin.

 

Maskinen är ett resultat av ett samarbete som inleddes 2021 och är ett steg mot en mer hållbar och kostnadseffektiv hantering av konstgräs.

Miljökrav och hållbarhet

Stefan Tengblad, driftansvarig på Jämtkraft Arena, berättar om de miljökrav som ligger till grund för satsningen.

– Vi har krav på oss att minska spridningen av mikroplaster, och granulat från konstgräsplaner är en av de största källorna. Varje år hanterar vi flera ton granulat, och det känns inte bra att bara köra bort det som följer med när vi plogar snö, säger Stefan.

Dessutom är det en ekonomisk vinst, eftersom granulat är mycket dyrt – uppemot 30 000 kronor per ton inklusive frakt.

– Vi behöver inte köpa in nytt granulat, och vi minskar hanteringen med maskiner. Det är både miljö- och kostnadseffektivt, konstaterar Stefan Tengblad.

En uppfinning född ur behov

Kjell Sundholm fick frågan 2021 om han kunde hitta en lösning på problemet med mikroplast från konstgräs.

– Det var inte så enkelt som det låter. Vi bollade idéer, och till slut hade jag tagit fram en prototyp som i sanningens namn var hopplockad på ett rätt primitivt sätt, berättar Kjell och skrattar.

Prototypen visade sig vara effektiv, och Kjell har sedan dess fortsatt utveckla maskinen. Målet var att skapa en maskin som enkelt kunde skötas av en person.

– Personalkostnader är en av de största utgifterna, så det var viktigt att maskinen skulle vara enkel att använda. Maskinen renar även luften som passerar genom den, med en effektivitet på 99,7 procent.

Framtidsplaner

Östersunds kommun har inledningsvis valt att köpa tjänsten att få granulatet återvunnet.

– Vi ser att det är den bästa ekonomiska lösningen i dagsläget, säger Stefan Tengblad. Kostnaden för maskinen uppskattas till upp emot en halv miljon kronor, men med de besparingar som återvinningen redan har inneburit har man i princip tjänat in kostnaden.

Åtgärden är ett stort steg för att minska miljöpåverkan från konstgräsplaner och ett exempel på hur kommuner kan arbeta med hållbarhet och cirkulär ekonomi i praktiken.

Kjell Sundholm poserar framför sin egen uppfinning, maskinen som renar granulat.

Kjell Sundholm framför sin egen uppfinning, maskinen som renar granulat.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-10-30