Ingen plast i eller runt matavfallet, använd papperspåse
Släng inte plast i matavfallet. Använd papperspåse, inte plastpåse. Det är det allra viktigaste att komma ihåg nu när matavfallet i Östersunds kommun ska bli biogas och biogödsel.

Det finns två anledningar till att vi vädjar om detta.
- Det ena är att biogödslet ska användas som gödning på åkrar i länet och vi vill naturligtvis inte ha plast i det. Det andra är att vi får produktionsproblem när vi separerar bort den plast som ändå följer med, säger Annika Lidgren, marknadsansvarig på Biogas i Jämtland Härjedalen.
Om så många som möjligt gör rätt kan vi leverera högsta kvalitet på biogödsel och maskinerna i den nya anläggningen håller längre.
Också viktigt
Vi vill självklart inte ha några förpackningar i matavfallet, förutom plast gäller det exempelvis metall och glas. Blomjord och kattsand ska slängas i restavfall då det kan innehålla ämnen som inte får finnas i ett certifierat biogödsel.
Allt som har med mat att göra
Vad ska man då slänga i matavfallspåsen då? Förenklat kan man säga - allt som har med mat att göra. Dit räknas sådant som äppelskruttar, potatisskal, matrester, kött- och fiskrens. Även kaffesump (inklusive kaffefilter) och tepåsar är okej samt hushållspapper och servetter.
Om Biogas Jämtland Härjedalen
Bildades formellt hösten 2023.
Startar successivt våren 2025.
Producerar biogas och biogödsel av bland annat matavfall, mejerirester, gödsel.
Ägs av Östersunds kommun och har samarbetsavtal med länets övriga kommuner.
Finansieras delvis av Klimatklivet.
Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera