Publicerad 2025-02-21

Östersund satsar på evenemang – stärker varumärket och fyller hotellen

Från världscuptävlingar i skidskytte till stora kulturfestivaler och internationella idrottsmästerskap – Östersund har blivit en evenemangsstad att räkna med. Nästa vecka är det till exempel dags för Junior-VM i skidskytte. Men varför satsar kommunen på att locka evenemang till staden, och vad betyder det för invånarna och näringslivet?

Översiktlig publikbild från publikhavet under Melodifestivaltävlingen i Östersund 2015.

2015 arrangerade Östersund en deltävling i Melodifestivalen. Foto: Göran Strand

 

Östersunds kommun arrangerar sällan egna evenemang, men arbetar aktivt för att stötta och underlätta för arrangörer som vill förlägga sina tävlingar, konserter och festivaler här. De senaste åren har kommunen varit en viktig samarbetspartner i bland annat världscuper i skidskytte och längdskidåkning, Storsjöyran, SubZero E-games, veteran-VM i curling och svenska släktforskningsdagarna.

Även den kommande tiden ser evenemangskalendern fulltecknad ut. Under 2025 står Östersund värd för EM i elbilsrally, Midvinterfestivalen i klassisk musik, Scenkonstbiennalen, draghunds-VM, junior-VM i skidskytte, Nordiska ungdomsspelen och Junior-SM i längdskidåkning. Dessutom väntar återkommande evenemang som SubZero E-games och Storsjöcupen.

Attraktivare stad och starkare näringsliv

Men varför satsar kommunen på att få hit evenemang? Enligt kommunens eventansvarige Putte Eby handlar det främst om två skäl:

– Först gör det Östersund till en mer attraktiv stad att bo i och besöka. Det är viktigt att vi har en bredd i utbudet, så att det inte bara handlar om idrott, utan även om kultur och musik. Stora evenemang stärker också vårt varumärke genom att Östersund syns i både nationell och internationell media, säger han.

Den andra stora faktorn är näringslivet. Evenemangen lockar besökare till hotell, restauranger och butiker, men även andra företag gynnas. I de flesta fall där kommunen är inblandad sker det i samarbete med Destination Östersund, DOAB.

– Många tänker att stora evenemang måste ha fulla läktare för att vara lyckade, men det stämmer inte alltid. Ett exempel är EM i veterancurling – det drog inte jättemycket publik, men hotellen var fullbokade och deltagarna spenderade pengar på mat, shopping och andra upplevelser i staden.

Ett annat exempel är Storsjöcupen, där över 400 norska lag deltar tillsammans med sina familjer. Förutom att bo och äta i Östersund besöker många lokala frisörer, bilhandlare och bokaffärer med mera. Undersökningar har visat på så kallade turistekonomiska effekter på upp till 80 miljoner kronor för Östersund under en cupvecka.

Framtida satsningar – blir det mello?

Framöver vill kommunen fortsätta vara öppen för en bred mix av evenemang och samtidigt satsa på hållbarhet, tillgänglighet och integration.

En nyhet är ett samarbete med Svenska Seglingsförbundet, där målet är att utveckla seglingen på Storsjön, men även att etablera fler tävlingar.

– Jag har alltid drömt om att se färgglada spinnakers tävla mot varandra med Oviksfjällen i bakgrunden. Förhoppningen är att vi kan locka fler seglare hit och göra Storsjön till en mer levande arena för vattensport, säger Putte Eby.

Dessutom finns en önskan om fler utomhuskonserter på skidstadion, och på längre sikt kanske till och med en ny deltävling i Melodifestivalen i Östersund. Senast Östersund var värd för ”Mellon” var 2015.

– Det finns vissa positiva kontakter tagna, avslöjar Putte Eby.

 

Publikbild från skidskyttestadion

Östersund är en rutinerad arrangör av stora skidskyttetävlingar. Här en bild från VM 2019.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2025-02-27