- Östersund.se
- / Trafik och infrastruktur
- / Kollektivtrafik
- / Östersundslänken
- / Frågor och svar
Frågor och svar om Östersundslänken
Här hittar du svaren på den vanligaste frågorna om Östersundslänken.
Vad är Östersundslänken?
Östersundslänken är en högkvalitativ kollektivtrafiklänk genom Östersunds mest centrala delar. Östersundslänken ska gå mellan Järnvägsstationen i söder och Jamtli i norr, via Kyrkgatan. Länken knyter ihop olika trafikslag och viktiga punkter i staden. Målet är att skapa en trygg och trevlig miljö för resenärer, minska behovet av att byta buss för att nå viktiga knutpunkter och öka det kollektiva resandet.
Kan jag fortfarande kliva på och av bussen i centrala Östersund?
Självklart! Både stads- och regionbussarna stannar på alla hållplatser.
Måste jag stå utomhus och vänta?
Precis som idag beror det på var du står. Nuvarande vänthall på busstorget finns kvar.
Var köper jag biljett?
Precis som idag kan du fortsätta att köpa biljett via Länstrafikens app och hos ombud, till exempel Pressbyrån i Kärnan, i vänthallen på busstorget eller vid järnvägsstationen.
Kollektivtrafiklänk, betyder det att bilarna inte får köra där?
Kyrkgatan ska i första hand vara en kollektivtrafikgata, där vi satsar på förbättrad framkomlighet för bussar och därmed kortare restider. Men vi ska se över trafikföringen i resten av staden också - varje gata ska få ett tydligare syfte. Idag blandas buss, cykel, gång och biltrafik vilket ger en försämrad framkomlighet. Det är också säkrare att dela upp trafikslagen.
Men om jag bor längs Kyrkgatan, eller behöver ta bilen till Kyrkgatan för att plocka upp någon som kommer med bussen?
Självklart kan de som bor längs Kyrkgatan även fortsättningsvis ta bilen till sina hus eller garage.
Kommer det att byggas något resecentrum?
Nej, vi planerar inte för att bygga något resecentrum.
Ska bussarna börja gå andra tider eller andra sträckor?
Östersundslänken innebär att linjesträckningarna har förändrats något. Fler turer går nu till sjukhuset och järnvägsstationen.
Busstorget upplevs idag av många som en otrygg plats - hur tänker ni kring trygghetsaspekterna för den nya lösningen?
Tryggheten är ett fokusområde för den nya lösningen. Vi arbetar med att göra Kyrkgatan och hållplatserna längs Östersundslänken trygga. Det handlar bland annat om utformning, belysning och kameraövervakning.
Hur tänker ni kring tillgängligheten?
Tillgängligheten är naturligtvis jätteviktig. Vi jobbar utifrån Östersunds kommuns tillgänglighetsstrategi "Östersund för alla" och har dialog och samråd ned olika aktörer inom tillgänglighet. Vi har definitivt med tillgänglighetsperspektivet i planeringen av Östersundslänken, ett konkret exempel är att vi planerar för fasta hållplatslägen vilket gör det enkelt för alla att veta varifrån bussen går.
Vad händer med de parkeringar som idag finns längs Kyrkgatan?
I parallella projekt jobbar vi med att utveckla parkeringsplatser i centrum. Men det är även viktigt att skapa en attraktiv kollektivtrafik, liksom cykel- och gångmöjligheter - så att de som har nära till centrum ska kunna lämna bilen hemma. Detta kan lätta på parkeringstrycket rejält och därmed öka möjligheten för de som verkligen behöver bilen att hitta centrala parkeringsplatser.
Hela projektet är ett led i att klara målsättningen om ett fossilfritt 2030, vilket är förankrat både i Östersunds kommun och Region Jämtland Härjedalen.
Vem har ansvar för vad?
Region Jämtland Härjedalen har ansvaret för tidtabellplaneringen, trafikinformation och biljettförsäljning. Östersunds kommun har ansvaret för hållplatsmiljöer, parkeringar, trafiksäkerhet, gator och vägar.
Hur är det tänkt att kollektivtrafiken ska fungera under byggtiden?
Stadsbussarna kommer till största delen att fungera som vanligt, men vissa perioder kan det eventuellt förekomma störningar. Mer information kommer när det närmar sig byggstart.
Är GIII:s torg fortfarande en del av Östersundslänken?
Arbetet med GIII:s torg kommer att påbörjas efter det att Östersundslänken är klar.
Däremot ingår kollektivtrafiken i planeringen av det nya GIII:s torg
Kontakt
- För mer information är du välkommen att vända dig till kommunens kundcenter som besvarar din fråga eller hjälper dig vidare.
- Kundcenter
- 063-14 30 00
- kundcenter@ostersund.se