Gustav III:s torg
Gustav III:s torg i centrala Östersund har en lång historia som offentlig plats och många människor vistas och passerar där varje dag. Det skulle dock kunna vara mer inbjudande och bidra till centrum på ett bättre sätt än vad det gör idag. Därför tar vi nu omtag för att se hur vi skulle kunna utveckla platsen.

Visionsskiss för torget. Klicka på bilden så blir den större. Illustration: Fojab Arkitekter.
Dialogperioden är avslutad, tack för engagemang och deltagande!
Under fyra veckor i maj och juni genomförde vi en medborgardialog om torgets utveckling som en del i arbetet med förstudien. Under dialogperioden var det två öppet hus-tillfällen på busstorget och ett antal riktade möten med intressentgrupper. Dessutom fanns material utställt på biblioteket och busstorget och vi genomförde en digital enkät.
Vi arbetar nu med att sammanställa resultatet från dialogen och färdigställa förstudien. När tidplanen för färdigställande av förstudien är bestämd kommer vi gå ut med förnyad information.
Förstudie pågår
Kommunen gör en förstudie om hur Gustav III:s torg skulle kunna utvecklas. En förstudie kan beskrivas som ett förberedande arbete inför ett projekt, i det här fallet en ny detaljplan som styr hur man kan utveckla torget.
I förstudiearbetet hittills har kommunen utrett förutsättningar för att omvandla torget och tagit fram en inriktning och vision för hur platsen skulle kunna utvecklas. Vi har också genomfört medborgardialog.
Kommunens vision innebär att en del av torget föreslås bebyggas, en del användas för kollektivtrafik och en del användas som en öppen torgyta. I en ny bebyggelse på torget skulle hotell-, konsert- och kongressverksamhet kunna inrymmas.
Förstudiens inriktning
Förstudien utgår inte från ett tomt blad utan det finns förutsättningar på platsen som påverkar vad som är möjligt att genomföra. I det förstudiearbete som redan är gjort så har en utvecklingsinriktning och vision för torget tagits fram. Den innebär att:
- en del av torget föreslås bebyggas. I en ny bebyggelse på torget skulle hotell-, konsert- och kongressverksamhet kunna inrymmas.
- en del användas för stads- och regionbusstrafik.
- en del användas som en öppen torgyta.
Dessa tre delar ska alltså kunna samsas på platsen och samverka till en attraktiv och inbjudande helhetsmiljö.
Visionen för torget visar på kommunens vilja med utvecklingen och ett exempel på hur det skulle kunna bli, men det innebär inte att frågan om utvecklingen av torget är färdigutredd eller beslutad. Det återstår mycket arbete och osäkerheter innan man vet hur det kommer att bli.
Gustav III:s torg som det ser ut idag samt en principskiss. Bläddra med pilarna för att se båda bilderna.
Vad händer när förstudien är färdig?
Innan en ny detaljplaneprocess kan inledas behöver Kommunstyrelsen fatta beslut om planbesked. Förstudien ska fungera som ett underlag för beslut om planbesked och för vilken inriktning en ny detaljplaneprocess ska ha.
I samband med samråd i en eventuell ny detaljplaneprocess för torget kommer ett tydligare och mer genomarbetat förslag för utvecklingen av torget presenteras och du får återigen tillfälle att lämna synpunkter.

Gustav III:s torg år 2035 - häng med på tidsresa!
Fiktiva personer berättar om vad Gustav III:s torg betyder för dem år 2035. Detta material togs fram som inspirationsmaterial till dialogen.
"Tidsresan" - intervjuer med fiktiva personer på och runt Gustav III:s torg år 2035 Pdf, 799 kB.
Frågor och svar om Gustav III:s torg
Här kan du få svar på några vanliga frågor om Gustav III:s torg.
Om Gustav III:s torg
Gustav III:s torg, som ursprungligen hette Nytorget, har en lång historia som offentlig plats. Torget kom till i slutet på 1800-talet och var en del av stadens utvidgning mot söder och öster. Det är stadens andra torg efter Stortorget och var på sin tid en del i ett nytt och mer modernt sätt att stadsplanera med öppna och luftiga torg samt breda och trädplanterade esplanader. Från början användes torget för olika evenemang som exempelvis handel och fungerade som en plats att träffas och socialisera på. När bilen blev vanligare i samhället ändrades torgets karaktär till att mer bli en plats för bilism, bussresande och parkering vilket det delvis är än idag.
Gustav III:s torg är en del av ett riksintresseområde för kulturmiljövården som berör hela Östersunds centrum. Centrum är utpekat eftersom det är en kulturmiljö som berättar om hur städer i Sverige byggts och utvecklats sedan slutet av 1700-talet. Ett tidigare detaljplaneförslag för torget antogs av Kommunfullmäktige i juni 2021, men upphävdes sommaren 2022 av Mark- och miljödomstolen. Skälet till att detaljplanen upphävdes var att domstolen bedömde att den skulle innebära en påtaglig skada på riksintresset. Kommunen valde att inte överklaga beslutet.

Foto från Rådhustornet 1916, planteringar på gator och torget syns. Bildkälla: Jamtli/Kringla och Östersunds historia III.