Är du nästa stjärna att ta emot prao?

Vi behöver fler arbetsplatser som vill ta emot praoelever, både inom privat och offentlig sektor. Här nedan kan du läsa mer om vad några arbetsplatser tycker om att ta emot praoelever.

Alla elever i årskurs 8 har minst 10 dagars prao, vilket oftast är elevernas första kontakt med arbetslivet. För dig som arbetsgivare är det här ett fantastiskt tillfälle att väcka nyfikenhet för din bransch och arbetsplats. Samtidigt gör du en viktig samhällsinsats och får nya ögon på din egen organisation.

Västervik Särskilt boende

fyra personer som står på ett särskilt boende

”Får ofta höra att ungdomarna vill söka sommarjobb här”

Sara Morad, enhetschef på Västervik Särskilt boende på Frösön, har lång erfarenhet av att ta emot prao-elever. Och att det för henne är positivt att ta emot prao-elever går inte att ta miste på.

- Bygger man en stabil grund så får man tillbaka det sen, och jag får ofta höra att ungdomarna vill söka sommarjobb här. Det är inte ovanligt att de inte vill gå hem när dagen är slut för de tycker att det är så roligt. Förhoppningen är att de ska bli inspirerade av alla fantastiska undersköterskor och vårdbiträden som arbetar här och själva vilja jobba inom detta när de kommer ut i arbetslivet.

Vad är viktigt att tänka på för att prao-tiden ska bli givande för både er och eleverna?

- Det gäller att introducera ungdomarna på ett bra sätt, och att se dem som en tillgång i stället för något som är jobbigt. De som går i åttan kan faktiskt vara ganska självgående, bara man är tydlig, säger Sara och berättar vidare om fördelarna hon som arbetsgivare ser:

- Det känns viktigt att kunna visa ungdomarna vilket fantastiskt jobb vi gör här. Många kanske ser det som att vi bara hjälper äldre med hygien, men att arbeta med äldre människor är ett privilegium. Det är bland det finaste man kan göra, att se till att en människa får en fin sista tid i livet, känner sig sedd och får en vardag de trivs i.

Vad är de äldres reaktion på prao-eleverna?

- De tycker att det är väldigt positivt. Prao-eleverna sätter guldkant på de äldres vardag. De kan spela spel, baka, eller ta med dem ut på en promenad så det är verkligen positivt både för oss som arbetsgivare, för de boende, och för ungdomarna.

Stormarknaden ICA Maxi

”Vill visa att här kan man göra karriär på Ica”

Även stormarknaden ICA Maxi ser praoelever som något positivt – och inte minst en möjlighet att marknadsföra sin arbetsplats för att sedan kunna rekrytera nya kollegor i framtiden.

– Vi vill visa upp yrket, visa att det är en riktig och viktig bransch med väldigt många olika roller, säger Andreas Söderström, en av handledarna på Ica Maxi och fortsätter:

bild på en man

– ”Jag jobbar bara på Ica”, är en hårt inarbetad fördom, men vi vill visa att här kan man verkligen göra karriär. Sen är det ju en bra sak för samhället. Ju fler kategorier eleverna har att välja mellan, desto bättre val kan de sen göra när de ska välja linje till gymnasiet.

Vad är ditt bästa tips till den som vill ta emot prao-elever?

– Vi tycker det är viktigt att visa upp bredden, allt från sådana som jag som jobbar rent administrativt, till bagare, kassörer, och andra yrkeskategorier. Sen är det också viktigt att hålla praktiken relativt enkel, så de känner att de kan vara med och bidra.

Andreas menar också att arbetsgivare i större utsträckning borde se prao-elever som en möjlighet till en bra marknadsföring.

– De flesta har en marknadsföringsbudget, och då kan man se det här som ett sätt att få visa upp sig, och visa att man är en schyst och bra arbetsplats, säger han.

Lunchrestaurangen Hos Andreas

”Se dem inte som praktikanter utan som en i gänget”

Lunchrestaurangen Hos Andreas, med restauranger både i Östersund och på Frösön, är även de vana att välkomna praoelever och praktikanter. Andreas Eriksson som driver Hos Andreas, berättar att prao-eleverna i årskurs åtta ofta är mycket duktigare än man kanske kan tro.

– Vår erfarenhet är att eleverna från årskurs åtta oftast sköter sig väldigt bra. De är i regel öppna, vill lära sig, och duktiga på att inte ledsna ur så som kanske äldre elever oftare gör, säger han och fortsätter:

bild på en man som lagar mat

– Av de som utmärkt sig är det flera som fått extrajobb på sommaren.

Vad är ditt tips till den som går i tankarna att ta emot prao-elever från åttan?

– Var inte rädd för deras ålder! Se det som en möjlighet att också vara med och fostra ungdomarna. Om du får med dem så att de är en del av gänget så får du mångfalt mycket tillbaka. Se dem inte som praktikanter utan se dem som en i gänget.

Sidan uppdaterad 2024-01-19