Publicerad 2024-05-24

Hur använder du ditt vatten i värmen?

Väderprognosen lovar sommarvärme i flera dagar framöver och inget regn. Hos Avfall VA har man redan märkt att det går åt mer vatten till gräsmattor, trädgårdar och pooler.

en person håller i en vattenslang som sprutar vatten i en trädgård.

– Vi ser ju hur mycket vatten som går ut från våra vattenverk och reservoarer. Ibland kan vi se väldigt tydligt när det gått mer vatten än vanligt, säger Ingela Persson, kommunikatör på Avfall VA.

Kapacitetsbrist en större risk än vattenbrist

Det kan vara värt att fundera på hur och när du använder ditt vatten under varma och torra perioder. I Östersunds kommun är risken för vattenbrist inte särskilt stor. Däremot kan vissa områden drabbas av kapacitetsbrist.

Det betyder att när många använder mycket vatten samtidigt så hinner inte vattenverken med att tillverka så mycket vatten som alla vill ha. Det innebär att vissa fastigheter eller områden kan bli utan vatten i kranen kortare perioder.

Mycket vattning kostar pengar

– Eftermiddagar, kvällar och helger går det mest vatten eftersom många är hemma de tiderna. Vi har också varit med om att kunder ifrågasatt sina vattenräkningar efter varma och torra somrar, säger Ingela.

– Man har helt enkelt inte insett hur mycket vatten man faktiskt gör av med när man har en vattenspridare igång ett par timmar. Beroende på modell så kan det röra sig om 150 liter vatten på 20 minuter, till exempel, avslutar Ingela.

Hur använder jag vattnet rätt när det är varmt och torrt?

  • Fyll poolen långsamt och gärna på natten. Täck över den när du inte använder den för att minska avdunstning, då slipper du fylla på så ofta.
  • Vattna med regnvatten om du sparat sedan tidigare. Bor du nära en sjö eller bäck så använd gärna det vattnet istället för dricksvatten.
  • Vattna på kvällen, då är det svalare och växterna hinner suga åt sig mer vatten.
  • Skippa vattenspridaren, använd vattenkanna eller vattenslang så att vattnet hamnar där det ska.
  • Det är ok att ha en brun gräsmatta, dessutom slipper du klippa den och kan äta en glass istället.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-05-24