Publicerad 2024-05-31

Sommarfesten på Ängegården – Inspiration för alla!

Under en en av alla de ljuva maj-dagar som Östersund välsignats med i år, passade Ängegårdens särskilda boende i Brunflo på att bjuda in till en alldeles fantastisk sommarfest, sprudlade av glädje, aktiviteter och gemenskap.

En sommarfest i en trädgård med människor som samlas under tält och lyssnar på levande musik. Till vänster finns ett band som spelar för en äldre publik. På bordet framför dem står en bricka med kakor och andra bakverk. I mitten av bilden syns en grupp människor som sitter under ett tält, och i förgrunden syns en bana för utomhuscurling med tre stenar i olika färger

Ett alldelse särdeles fantastiskt välkomnande av sommaren till Jämtland, i regi av Ängegården.

– Den här festen har planerats och genomförts med stor entusiasm av personalen, och jag tycker att den visar hur mycket en välorganiserad aktivitet kan betyda för både de boende och deras anhöriga. Jag hoppas att vår fest kan bli en inspirationskälla för andra särskilda boenden som vill skapa liknande evenemang, säger enhetschefen Emelie Wennstig.

Samarbete mellan förvaltningarna

En sak som i högsta grad bidrog till Ängegårdens lyckade fest var den samverkan och gemensamma planering som de båda förvaltningarna, Vård och omsorg samt Kultur och fritid, gemensamt stod för. Christine Engerup, kommunens nya aktivitetssamordnare, berättar om sin roll och den betydelsefulla dagen:

– Min roll innebär att jag är anställd av Kultur- och fritidsförvaltningen, men jag arbetar mot alla särskilda boenden för äldre inom Vård- och omsorgsförvaltningen. Jag hjälper till att samordna, planera och komma på aktiviteter för våra äldre tillsammans med personalen på boendena. För sommarfesten på Ängegården fick jag en förfrågan från Margareta Winberg, ordförande i Vård- och omsorgsnämnden, och Maria Nerpin, ledamot i Kultur- och fritidsnämnden, som var nyfikna på hur det gick för mig och ville följa med på en aktivitet.

Fantastisk möjlighet

Med stöd från enhetscheferna Emelie Wennstig och Maria Espemo blev festen snabbt planerad. Emelie Wennstig berättar:

– Vi var glada över att kunna hålla i en aktivitet som denna. Vi ville göra något speciellt och bestämde oss för en sommarfest med musik, grillning och olika aktiviteter som en tipspromenad. Det var en fantastisk möjlighet att visa vad vi kan göra här på Ängegården, och jag kan verkligen rekommendera att samverka med Christine i en sådan här aktivitet!

Curling, dans och femkamp

En av dagens höjdpunkter var samarbetet med Fritidsbanken, som representerades av verksamhetsledare Erik Vesterlund. Christine Engerup beskriver:

– Erik hade med sig många prylar som medborgare har skänkt till Fritidsbanken, och vi testade konceptet att erbjuda olika aktiviteter. Det blev curlingmatcher och en femkamp. Även om musiken lockade de flesta äldre att dansa snarare än att delta i aktiviteterna, är det roligt att kunna erbjuda så många olika aktiviteter. Det fanns något för alla och sammanfattningsvis kan jag säga att jag tycker att det var en fantastisk dag!

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-05-31